Přejeme všem krásné velikonoční svátky♥ Vaše objednávky budeme odesílat 2.4.2024

Výroba domácí kosmetiky - úvod - část 1.

Proč vyrábět domácí kosmetiku? Mnoho kosmetických produktů obsahuje látky, které pro nás a naši pokožku rozhodně nejsou dobré. Naše tělo je houba, vsákne do sebe až 60% všeho, co na naši pokožku naneseme nebo čím se umyjeme. Nikdo (ani lékaři) bohužel přesně neví, jak nás každodenní užívání kosmetiky ovlivňuje a co pro nás z dlouhodobého hlediska znamená. Nikdy nebyla vytvořena žádná studie. Dokonce nejsou ani otestovány všechny látky, které se používají anebo se používají látky, které byly již prokazatelně prohlášeny za škodlivé. Výroba domácí kosmetiky vás určitě nadchne. Po dokončení máte v ruce produkt, který jste sami vytvořili. Je to krásný dárek přátelům nebo rodině. A to nejdůležitější – máte přehled o složení. 

Nejprve bych vám ráda představila základy výroby domácí kosmetiky rozdělené do několika částí.

  1. Trvanlivost domácí kosmetiky
  2. Zásady
  3. Suroviny
  4. Pomůcky na výrobu kosmetiky

Trvanlivost domácí kosmetiky

  • Nejmenší trvanlivost mají výrobky, které v sobě obsahují vodu (hydratační krém, odličovací směs,..). Voda je život. Ale je to život i pro bakterie a plísně. Při výrobě kosmetiky, která obsahuje vodu je nutné přidat konzervant. Nebo vyrobit menší množství, které velmi rychle spotřebujeme. Takovou kosmetiku je nutné skladovat v lednici a spotřebovat nejdéle do týdne.
  • Více trvanlivé jsou tzv. bezvodé mastné produkty. Jedná se o olej, rostlinné máslo, balzám nebo tělové mléko. Bakterie a plísně zde hrozí minimálně. Tyto produkty sice vydrží déle, ale hrozí zde žluknutí. Nejlepší je skladování v lednici nebo alespoň v chladu a temnu.
  • Největší trvanlivost mají práškové nebo suché produkty – jíly, škroby, sodné směsi na praní, atd. Ty můžeme nasypat do krabičky a je uloženo.

Proč vyrábět domácí kosmetiku. Výroba domácí kosmetiky s použitím bambuckého másla. Trvanlivost domácí kosmetiky.

Výroba domácí kosmetiky a její zásady 

Výroba domácí kosmetiky se neobejde bez základních hygienických postupů. Nejprve si musíme připravit pracovní plochu, kterou je potřeba řádně očistit a připravit si potřebné nádoby. Na výrobu domácí kosmetiky se doporučuje používat skleněné, nerezové nebo porcelánové nádoby, které by se měly čistit před i po výrobě.

Sterilizace

Sterilizaci nádob lze provést i v domácích podmínkách za pomoci parního sterilizátoru, který se používá pro sterilizaci dětských lahviček. Sterilizovat můžete i v tlakovém hrnci, kam přidáte obyčejný pařáček a poté vodu. Skleněné a nerezové nádoby sterilizujte přibližně 10 minut. Takto se zbavíte absolutně všech živých organismů, včetně organických patogenů.

Dezinfekce

Dezinfikujte pomocí vysokoprocentního alkoholu 96%. Stačí si naplnit alkohol do lahvičky s rozprašovačem. Takto můžete dezinfikovat veškeré povrchy, ale i kosmetické dózy, lžičky, špachtle, mísy. Dezinfekcí se zbavíme všech organických patogenů.

Další zásady

Nezapomeňte na pravidelné mytí rukou a používání ochranných pomůcek (brýle a rukavice – hlavně při výrobě mýdel).

I přes tyto přísná opatření se vám může stát, že zjistíte, že má produkt po nějaké době jinou vůni, žlukne nebo dokonce zapáchá. Pokud se tak stane, okamžitě ho vyhoďte.

Větrejte. Při práci s různými surovinami, hlavně s esenciálními oleji, se může stát, že se vám zatočí hlava nebo se vám udělá nevolno. Ihned práci přerušte, vyvětrejte, nadechněte se čerstvého vzduchu. Pokud je to nutné, lehněte si. Příště si dobře rozmyslete, zda s danou surovinou musíte pracovat.

Pečlivě označte každý hotový výrobek (nejlépe s datem výroby). Suroviny uchovávejte mimo dosah dětí.

Nikdy nevíte, jak vaše pokožka zareaguje na určitou složku. Proto vždy proveďte test  kožní snášenlivosti. Hotový produkt naneste na loket nebo zápěstí. Toto místo pozorujte 24-48 hodin. V případě, že dojde k nežádoucí reakci (zarudnutí, pálení apod.) produkt nepoužívejte.

Suroviny

Suroviny se samozřejmě mění podle toho, jaký má být výsledný produkt. Já jsem se ale pokusila sepsat základní suroviny, které byste měli mít k dispozici neustále.

Bambucké máslo

Neucpává póry, obsahuje velké množství vitamínů. Krásně se s ním pracuje. Z mých zkušeností je důležité nechat bambucké máslo chvíli před výrobou v pokojové teplotě. V chladu totiž ztuhne a pracovat se vám s ním bude lépe, pokud trochu „povolí“. Bambucké máslo neboli karité hydratuje, udržuje pokožku pružnou a také má velké množství antioxidantů.

Včelí vosk

Tradiční surovina, která pomáhá kosmetice získat požadovanou tuhost. Lehce se taví a míchá do čehokoliv. Brzy vychladne. Vosk můžeme přidávat do balzámu na rty, tuhého parfému nebo různých mastiček. Je bohatý na vitamin A, má antioxidační a antiseptické účinky. Používá se také jako regulátor tuhosti krémů a tuků. Pokud přidáte 1% včelího vosku do bambuckého másla, zvýšíte jeho bod tání až o 10 stupňů.

Jojobový olej

Jojobový olej je svým složením podobný olejům, které produkuje naše pokožka. Jojobový olej reguluje tvorbu mazu, a proto ho ocení především ti jedinci, kteří mají problémy s akné či s pupínky. Používá se do masážních olejů, krémů, šamponů či krému po opalování. Jojobový olej má výborné regenerační účinky. Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny a vitamin E, který pomáhá předcházet stárnutí pleti. Využijete ho také jako nosič pro éterické oleje. Má totiž neutrální vůni.

Kokosový olej

Má nízký bod tání. A proto ho dobře využijeme při výrobě produktů, u kterých chceme, aby roztáli při styku s pokožkou. Použít ho ale můžete velmi univerzálně. Kokosový olej je skvělý na pokožku – zjemňuje ji a zanechává ji krásně hladkou. Je vhodný i na vysušenou a citlivou pokožku. Využijete ho při výrobě vlasových masek, balzámu na rty, šamponu či krému po opalování.

Arganový a ricinový olej

To jsou oleje, které skvěle působí (nejen) na pokožku, vlasy a řasy.

Bílý jíl (kaolin)

Kaolin se používá k čištění zubů nebo na péči o pokožku. Někdy se používá i při mírnějších střevních obtížích. Má totiž skvělé absorpční vlastnosti, díky nimž dokáže vycucnout nečistoty a toxiny, bakterie a viry. A navíc umí stimulovat přirozený obranný mechanismus. Obsahuje jílové minerály zejména křemík a stopové prvky důležité pro výživu pokožky a vlasů. Je hypoalergenní, nedráždí citlivou pokožku, ale zároveň dokáže vyčistit zanesené póry do hloubky. Předtím, než ho začnete používat, je dobré jej sterilovat v troubě na 150 °C.

Esenciální oleje

Bez nich bychom se asi obešli, ale nebylo by to prostě ono. Přidávají krásnou vůni, ale i další účinky. Pro výběr správného esenciálního oleje si přečtěte tento článek: Esenciální oleje a vše co o nich potřebujete vědět.

Doporučuji, abyste zkoušeli jednu surovinu za druhou. Začít jednodušším receptem a propracovat se k tomu složitějšímu :). A když se poprvé nepovede, tak se nic neděje. Já musela opravdu několik receptů zkoušet stále a stále dokola dokud se nepovedl.

Pomůcky na výrobu kosmetiky

Pokud s výrobou kosmetiky teprve začínáte, bohatě si vystačíte s tím, co máte všichni doma. Budete tedy potřebovat:

  • Nádoba na tavení/míchání surovin
  • Hrnec
  • Něco na míchání
  • Trychtýř
  • Váha
  • Ruční mixér – ten využijeme hlavně u šlehaných produktů a krémů.
  • Obaly na hotový produkt

Na hotovou a vámi vyrobenou kosmetiku můžete použít ty obaly, které máte doma. Jen je potřeba je důkladně umýt a poté sterilizovat. Můžete využít skleničky od spotřebované kosmetiky nebo například džemu, kompotu, atd. V dnešní době není problém koupit obaly, které potřebujete, na internetu – na balzám na rty či deodorant.

 

Pokud chcete více informací o výrobě domácí kosmetiky, mrkněte na tento článek: Proč vyrábět domácí kosmetiku? A pokud chcete znát největší chyby při výrobě kosmetiky, mrkněte na tento článek: 4 největší chyby při výrobě kosmetiky. Ta poslední bývá překvapivě velmi častá.

 

Také tu pro vás máme recepty jako například: domácí balzám na rtyhydratační krémtělový scrub nebo mast na bolavé svaly.

Přeji krásný den a doufám, že vás výroba domácí kosmetiky nadchne stejně jako mě. 

Přírodní kosmetika z bambuckého másla | FARM.INC