Proč vyrábět domácí kosmetiku?

Proč vyrábět domácí kosmetiku? Všechny se chceme cítit a vypadat krásně, ale ne za cenu nebo úkor našeho zdraví. Mnoho kosmetických produktů obsahuje látky, které pro nás a naši pokožku rozhodně nejsou dobré. Naše tělo je houba, vsákne do sebe až 60% všeho, co na sebe namažeme nebo čím se umyjeme. Nikdo (ani lékaři) bohužel přesně neví, jak nás každodenní užívání kosmetiky ovlivňuje a co pro nás z dlouhodobého hlediska znamená. Nikdy nebyla vytvořena žádná studie. Dokonce nejsou ani otestovány všechny látky, které se používají anebo se používají látky, které byly již prokazatelně prohlášeny za škodlivé.

Do kosmetických produktů je povoleno přidávat až 30 000 různých látek, a proto není divu, že je někdy složité se vyznat, co přesně daná kosmetika obsahuje a zda je pro nás dobrá.

Přikládám list látek a ingrediencí, které se v kosmetice vyskytují a rozhodně pro naši pokožku nejsou přínosné. Škodlivé látky v kosmetice:

Škodlivé látky v kosmetice:

  • Rtuť
  • Mastek s azbestem
  • BHA a BHT (karcinogen)
  • Minerální olej
  • Sírany sodné (Sodium Sulfates: na tuto látku jsem dokonce narazila v kosmetice pro miminko!)
  • Methylisothiazolinone a Benzisothiazolinone
  • Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Methenamine a Quaternium-15
  • Parabeny

A to jsem dávala opravdu jen příklady. Všechny tyto látky mohou způsobit podráždění kůže. Některé z nich jsou spojeny s případy rakoviny kůže, rakoviny prsu, rakoviny plic, průjmu či nevolnosti.

Slyšeli jste někdy o parabenech? Zajímá vás, co přesně jsou a proč některé společnosti propagují kosmetiku, která je bez parabenů („paraben-free„)? Parabeny jsou konzervanty, které kosmetické společnosti používají proto, aby výrobky (nebo potraviny) vydržely déle a nezplesnivěly. V současné chvíli neexistují žádné studie, které by potvrdily nezávadnost parabenů a jeho vliv na lidské zdraví. 

Vyrábějte si vlastní mýdla, krémy a make-up, abyste se těmto látkám zcela vyhnuli. Velmi mnoho webových stránek nebo blogů obsahují různé recepty na domácí kosmetiku. U nás najdete například recepty na výrobu - balzámu na rty, přírodního tuhého krému na ruce či domácích šumivých koulí do koupele.

Další důvody, proč si domácí kosmetiku vyrábět doma

Anička Potůčková ve svém článku "Proč si tu kosmetiku radši nekoupíš? Aneb mých 6 důvodů k vlastní výrobě" krásně shrnula další důvody, proč si vyrábět domácí kosmetiku:

  1. Vyzkoušet si něco nového. Možná vás totiž výroba domácí kosmetiky překvapí a začne bavit. Stejně jako nás!
  2. Kosmetika přesně na míru. Jakmile totiž získáte povědomí o základních principech výroby a o vlastnostech jednotlivých ingrediencí, můžete si sestavit výrobek, který přesně odpovídá Vašim potřebám.
  3. Přesně znám složení výsledného produktu. Můžete si totiž vybrat, jak kvalitní oleje a suroviny do kosmetiky použijete. A to je přeci super :)
  4. Žádná zbytečná chemie.
  5. Čerstvost kosmetiky. Zakoupený krém může v obchodě ležet několik měsíců, než si ho zakoupíte. Ale při výrobě domácí kosmetiky můžeme zvolit čerstvé suroviny a kosmetiku hned spotřebovat. A to naší pleti jen svědčí.
  6. Ekologické hledisko. Aneb na světě nejsme sami. U výroby domácí kosmetiky můžete snížit počet obalů, vyhnout se palmovému oleji a neetickému přístupu ke zvířatům.

 

Proč vyrábět kosmetiku doma? Výroba domácí kosmetiky s bambuckým máslem

Domácí kosmetika s bambuckým máslem

Věříme, že bambucké máslo je skvělé na výrobu domácí kosmetiky. Je přírodní, nerafinované, organické a obsahuje spoustu látek, které jsou pro naši pokožku až zázračné. Obsahuje Vitamín A, E a F. Je nekomedogenní – neucpává tedy póry. Můžete ho používat na podrážděnou, citlivou či suchou pokožku. Je dokonce skvělé i na akné, ekzém a lupenku (i lupenku ve vlasech). To vše ho dělá skvělou přísadou do rtěnek, řasenek, krémů a mýdel. Můžete ho přidat i do kondicionérů na vlasy nebo vlasového séra. Doufám, že jsme vás přesvědčili, proč vyrábět domácí kosmetiku!  Můžu říct, že i mě ze začátku překvapilo, jak snadné a rychlé to je. 

Přečtěte si více informací o výrobě domácí kosmetiky v našem dalším článku. 

Pokud si vlastní kosmetiku vyrábět nechcete – z časových či jiných důvodů – naučte se, co by kosmetika obsahovat neměla nebo naopak měla a jak kosmetiku vybírat. 

Chceme pro vás to nejlepší!!

Nerafinované bambucké máslo FARM.INC v 260 ml a v 1 kg balení pro výrobu domácí kosmetiky