Trápí vás suché nebo popraskané rty? Možná pomůže domácí balzám na rty z bambuckého másla (neboli „karité“ či „shea butter“). Bambucké máslo zanechá vaše rty hebké, vláčné a hydratované. V tomto článku vám rádi ukážeme, jak si domácí balzám na rty rychle a jednoduše vyrobit přímo doma.

A čím je tento balzám z bambuckého másla tak výjimečný? 

Díky tomu, že v sobě má „karité“ vysoký obsah mastných kyselin a vitamínu E, budou vaše rty krásně hydratované, hladší a zdravější. Za rychlejší hojení ranek vděčíme vitamínu A.  

Zde vám přikládám jeden z mnoha receptů na balzám z bambuckého másla, které si můžete doma udělat. Tento domácí balzám na rty můžete používat tak často, jak potřebujete. Zvlhčuje vaše rty lépe, než jakýkoli komerční balzám s chemickými přísadami. A pokud se vám nechce do tohoto receptu nebo nemáte všechny přísady, neváhejte použít samotné bambucké máslo přímo na rty. Vytvoří na rtech ochranný film a udrží vaše rty hebké a hydratované. 

Když už budete tvořit balzám na rty pro sebe, nebojte se jich udělat více a můžete je rozdávat jako milý dárek přátelům nebo rodině. Budete mít radost, že si vytvoříte něco přírodního, kvalitního a ještě potěšíte lidi kolem sebe. My se ségrou takhle tvoříme pravidelně, a nejen že si vytvoříme super přírodní produkt, ale ještě si u toho užijeme spoustu srandy. Tak se nebojte a pojďte do toho taky! 

Recept na výrobu balzámu z bambuckého másla pro jemné a zdravé rty

Jak si domácí balzám na rty vyrobit?

Ingredience:

  • 15 gramů nerafinované bambuckého másla Farm.inc 
  • 30 gramů včelího vosku
  • 3 lžíce sladkého mandlového oleje
  • 1 lžíce jojobového oleje
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • 8 kapek esenciálního oleje z máty (pokud přidáte příliš mnoho mátového oleje, může to být pro vaše rty nepříjemné, proto začněte opravdu jen s 8 kapkami) 
 Produkty potřebné pro výrobu balzámu na rty z bambuckého másla.

 Jak na to?

  1. Udělejte vodní lázeň a roztavte včelí vosk. 
  2. V jiné vodní lázni roztavte bambucké máslo a poté přidejte sladký mandlový olej, jojobový olej a avokádový olej a míchejte dokud vše nebude důkladně promíchané.
  3. Poté přidejte roztavený včelí vosk a esenciální olej z máty. Všechny ingredience míchejte, dokud se úplně nepromísí. 
  4. Odstraňte z plotny a počkejte asi 10 minut než směs aspoň trochu vychladne. 
  5. Pak už můžete přelívat do kovových plechovek nebo různých zkumavek, které máte připravené. Před použitím nechte 2 hodiny ztuhnout. 

Podívejte se na naše další články Proč vyrábět domácí kosmetiku? či Výroba domácí kosmetiky - úvod - část 1.

Dejte nám vědět, jak se vám balzám povedl.