Jak vyšlehat bambucké máslo? Musí se zahřát nebo ne?

Pokud vás zajímá výroba bambuckého másla, tak jste na správném místě! Častým způsobem jak dále zpracovávat bambucké máslo je ho vyšlehat.

Bambucké máslo se dá vyšlehat dvěma způsoby. Já se nejdříve naučila ten první: bambucké máslo nejprve zahřát, nechat změknout (rozpustit), poté přidat další ingredience (nosné oleje, esenciální oleje, vitamín e,..), dát do lednice částečně ztvrdnout a poté znovu vyšlehat do úplné dokonalosti . Poté ale nastal problém. Při větším množství začala být příprava vcelku náročná. V lednici už nebylo místo a sporák mi už pro přípravu nestačil. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet druhý způsob – bambucké máslo vyšlehat bez zahřívání – stejně jako máslo nebo šlehačku.

jak vyšlehat bambucké máslo

Šlehané bambucké máslo - vyšlehání za tepla.

Když jsem zkoušela první metodu, tak bylo bambucké máslo krásně vzdušné, ale po několika dnech vyšlehané máslo ztvrdlo a nedalo se rozeznat od toho nevyšlehaného. Nakonec jsem došla ke způsobu, jak bambucké máslo vyšlehat, tak, aby krásně vyšlehané i zůstalo (dávejte si však pozor na to, že jakmile takto vyšlehané bambucké máslo roztaje (kvůli teplému počasí nebo tomu, že jsme ho nechali blízko sporáku nebo topení), znovu ztvrdne.) Ráda svůj postup nebo recept na krásně vyšlehané bambucké máslo předám dál:

  1. Bambucké máslo nechte pomalu změknout (například ve vodní lázni).
  2. Vypněte sporák a máslo vyndejte z vodní lázně. Přidejte nosné oleje nebo vitamín E. Esenciální oleje zatím nepřidávejte. Bambucké máslo je na to v tuto chvíli moc horké.
  3. Bambucké máslo nechte trochu ochladit na pokojovou teplotu (klidně si můžete pomoci tím, že ho ponoříte do nádoby s ledem). V této fázi bambucké máslo občas promíchejte.
  4. Přidejte esenciální oleje.
  5. A teď můžete začít bambucké máslo šlehat (stále by mělo být v tekutém stavu).
  6. Poté máslo dejte do lednice a nechte ho tam, dokud nebude zcela ztuhlé.
  7. Po ztuhnutí ho vyndejte z lednice, nechte trochu změknout a znovu ho začněte vyšlehávat.
  8. A je hotovo!
  9. Nyní už můžete bambucké máslo dát do nádob vašeho výběru. K usnadnění práce se také používá plastový sáček, kterému ustřihnete růžek, naplníme ho bambuckým máslem a poté obsah vymačkáváme do nádob.

Tímto postupem získáte krásně vyšlehané bambucké máslo. Mínusem je časová náročnost – tento postup může trvat i hodiny – v závislosti na velikosti dávky. Určitě to ale stojí za vyzkoušení!

Jak ušetřit čas: Vyšlehání bambuckého másla bez zahřívání

Bambucké máslo vyšlehané bez zahřívání a to, které jsme zahřáli mají úplně stejnou konzistenci. Zde je postup:

  1. Bambucké máslo nechte povolit v pokojové teplotě. Nakrájejte (odsekejte) ho na menší kousky.
  2. Tyto kousky vložte do mixéru nebo do větší mísy, kde můžete bambucké máslo šlehat. Já používám klasický mixér na kaši.
  3. Začněte máslo šlehat na velmi vysoký výkon. Celý obsah občas promícháme i stěrkou tak, aby na stranách nádoby nezůstalo žádné nepromíchané máslo.
  4. Pomalu začněte přidávat nosné a esenciální oleje a šlehejte, dokud máslo nemá tu správnou konzistenci.
  5. Hotovo!
  6. Nyní už můžete bambucké máslo dát do nádob vašeho výběru. K usnadnění práce se také používá plastový sáček, kterému ustřihneme růžek, naplníme ho bambuckým máslem a poté obsah vymačkáváme do nádob.

Tento postup trvá daleko kratší dobu – přibližně 10 minut (v závislosti na velikosti dávky). Tak co? Myslíme, že to rozhodně stojí za vyzkoušení. Rádi vám jako základ na toto šlehané bambucké máslo doporučíme čisté bambucké máslo z Ghany, které můžete zakoupit i u nás.

Šlehat bambucké máslo se zahřátím nebo bez zahřátí. Šlehání bambuckého másla.

Další recepty na šlehané bambucké máslo

Šlehání samotného bambuckého másla

  • I když bambucké máslo skvěle funguje v mnoha DIY receptech, můžete ho snadno použít i samostatně. Rafinované bambucké máslo nemá žádnou vůni, zatímco nerafinované bambucké máslo voní oříškově a zemitě. K výrobě šlehaného bambuckého másla touto metodou potřebujete pouze 1 šálek bambuckého másla (rafinovaného nebo nerafinovaného).
  • Připravte si vodní lázeň. Do široké pánve na mírném ohni dejte 2,5 cm vody.
  • Odměřte bambucké máslo a vložte ho do žáruvzdorného hrnku. Nechte bambucké máslo rozpustit.
    Občas promíchejte.
  • Odstavte z ohně a hrnek vložte na 15 minut do chladničky. Na povrchu uvidíte vrstvu tuhého bambuckého másla. Vyjměte ji z lednice a 3 minuty ji šlehejte ručním mixérem.
  • Vraťte ji na 3 minuty zpět do lednice. Poté ji opět šlehejte další 3 minuty. Máslo by mělo připomínat krémovou polevu nadýchané konzistence.
  • Vyšlehané máslo skladujte v čisté suché nádobě s víkem. Nemusí být v chladničce, ale mělo by být uloženo na chladném a tmavém místě.

Výroba nemastného šlehaného bambuckého másla

1) Shromážděte ingredience. Mangové máslo je skvělou alternativou bambuckého másla, protože není tak mastné a rychle se vsákne do pokožky. Další nosné oleje pomáhají pokožku ještě více vyživit a vyrovnávají mastnotu obou másel. Na výrobu šlehaného másla s bambuckým máslem budete potřebovat tyto ingredience:

  • 45 g bambuckého másla (rafinovaného nebo nerafinovaného)
  • 25 g mangového másla
  • 15 g oleje z hroznových semínek
  • 5 g světlicového oleje
  • 10 kapek esenciálního oleje ze skořicové kůry
  • 10 kapek esenciálního oleje z cedrového dřeva
  • 5 kapek esenciálního oleje z kardamonu
  • 5 g tapiokového škrobu
  • 4 kapky oleje s vitaminem E

2) Připravte si vodní lázeň. Do široké pánve na mírném ohni nalijte 1 palec (2,5 cm) vody.

3) Do žáruvzdorného hrnku přidejte mango a bambucké máslo. Vložte šálek do vody a nechte másla rozpustit. Občas promíchejte.

4) Odstraňte šálek z tepla. Před přidáním ostatních ingrediencí jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

5) Přidejte esenciální oleje a další přísady. Vmíchejte hroznový a světlicový olej. Přidejte slídový prášek a míchejte stěrkou, dokud se rovnoměrně nerozdělí. Nakonec přidejte tapiokový škrob a promíchejte ho. Směs vložte na 10 minut do chladničky.

6) Máslo šlehejte ručním mixérem po dobu 3 minut. Vložte ho na další 3 minuty do chladničky. Vyjměte ho a znovu vyšlehejte. Máslo bude vypadat jako krémová bronzová poleva s nadýchanou konzistencí.

7) Vyšlehané máslo skladujte v čisté suché nádobě s víkem. Nemusí být v chladu, ale mělo by být uloženo na chladném a tmavém místě.

Šlehané bambucké máslo za studena

Tento recept nevyžaduje teplo. Vše se připravuje pomocí ručního mixéru a několika dalších ingrediencí. Pro tuto metodu budete potřebovat:

  • 32,25 g rafinovaného bambuckého másla
  • 5 g isopropylmyristátu
  • 11,8 g světlicového oleje
  • 0,2 g citronového esenciálního oleje
  • 0,25 g pomerančového esenciálního oleje
  • 0,25 g grapefruitového esenciálního oleje
  • 0,25 g oleje s vitaminem E

1) Bambucké máslo vložte do hluboké misky. Vyšlehejte ho ručním mixérem, dokud nebude lehký a nadýchaný.

2) Přidejte isopropylmyristát. Tím se sníží pocit mastnoty a máslo bude lehčí.

3) Směs šlehejte, dokud není dobře spojená a nadýchaná.

4) Přidejte esenciální oleje a olej s vitaminem E.

5) Směs znovu vyšlehejte. Přeneste ji do čisté suché sklenice (50 g).

Citrusové šlehané rafinované bambucké máslo

  • 32,25 g | 64,5 % rafinovaného bambuckého másla
  • 5g | 10% isopropylmyristát (IPM)
  • 11,8 g | 23,6 % světlicový olej
  • 0,25 g | 0,5 % vitamin E
  • 0,2 g | 0,4 % citronový esenciální olej
  • 0,25 g | 0,5 % pomerančový esenciální olej
  • 0,25 g | 0,5 % grapefruitového esenciálního oleje

Odvažte bambucké máslo do hluboké mísy a šlehejte ho elektrickým šlehačem, dokud nebude jednolité, lehké a nadýchané. Přidejte isopropylmyristát a znovu šlehejte, dokud není směs lehká a důkladně spojená. Přidejte světlicový olej a znovu šlehejte, dokud není směs jednolitá, lehká a nadýchaná.

Odvažte vitamin E a esenciální oleje do malé misky. Přidejte kopeček našlehaného tělového másla a promíchejte, aby se spojilo, a poté tuto směs přeneste zpět do hlavní misky a vyšlehejte, aby se spojila.

To je vše!

Trvanlivost a skladování domácích krémů

Protože je toto tělové máslo 100% olejové, nevyžaduje širokospektrální konzervační látky (širokospektrální konzervační látky brání růstu mikrobů a mikroby potřebují ke svému životu vodu - není-li voda, nejsou mikroby!). Pokud je uchováváno v dostatečném chladu a suchu, mělo by vydržet nejméně rok, než některý z olejů začne žluknout. Pokud si všimnete, že začíná být cítit po starých oříšcích nebo pastelkách, je to známka toho, že oleje začaly oxidovat; pokud se tak stane, vyhoďte ho a udělejte novou dávku. 

Zdroje

Humblebee and me - Tělové máslo s citrusy (anglicky)

WikiHow - Jak udělat šlehané bambucké máslo (anglicky)