Recept: Vyrobte si domácí šumivé koule do koupele, které voní a pečují

Jedna taková šumivá koule promění vaši koupelnu v hotové lázně. A nejenom že krásně voní, o pokožku těla díky přidání bambuckého másla také pečuje. A to je bomba!

Šumivé koule („šumivky“) se dají koupit v obchodech s přírodní kosmetikou a drogeriích, ale proč si domácí relaxační zážitek zbytečně prodražovat, když si je můžeme vyrobit za pár korun?! Navíc si do nich můžeme přidat květy, bylinky, soli nebo přírodní barvy podle vlastní fantazie. A jak se říká, té se v tomhle případě skutečně meze nekladou. Jak na to?

Ingredience:

3 díly jedlé sody

2 díly kyseliny citronové

1 díl kukuřičného škrobu

2 poctivé lžíce bambuckého másla

Esenciální olej

Rozprašovač na vodu

Na ozdobu můžete, ale nemusíte, použít bylinky, kvítky, a tak dále…

Formu na bomby (Pro začátek, než to dostanete „do ruky“, se dají použít silikonové formy na pečení, na muffiny nebo na vánoční košíčky. Jestli doma žádné takové nemáte, bude vám stačit klidně i vnitřek od bonboniéry nebo použité kapsle do kávovaru.)

Ingredience šumivé koule

Jak vyrobit šumivé koule do koupele:

Při svých prvních pokusech s šumivkami jsem zkoušela různé návody z internetu, poměry, suroviny jsem vážila, ale nakonec se mi osvědčila „hrníčková“ metoda 3-2-1. V míse smíchejte 3 díly (hrnky, odměrky, lžíce, záleží na vás) jedlé sody, 2 díly kyseliny citronové a 1 díl kukuřičného škrobu. K nim přimíchejte rozpuštěné bambucké máslo a pár kapek esenciálního oleje. Důkladně promíchejte. Bambucké máslo je v šumivkách onen pečující prvek. Až vylezete z vany, pokožku zlehka osušte, kůži nedrhněte, bude vyživená, zvláčněná a hebká. Po takovéto koupeli se už nemusíte mazat krémem.

A teď přichází to „nejtěžší“. Směs musíte za stálého míchání zvlhčovat. Ale opravdu zvolna. Musíte ji dostat do fáze, kdy při tvarování rukou do kuličky bude držet tvar, ale zároveň bude ještě lehce sypká. Když to přeženete s vodou, stane se vám, že ve formičkách nabobtná a vyšumí. A pak si jimi můžete ovonět maximálně tak mytí nádobí.

Když vychytáte tu správnou konzistenci, můžete plnit formičky. Já na dno dávám nejdřív trochu bylinek, pak přidávám směs a upěchuji. Ne každý má však rád, když mu něco plave ve vaně, takže fázi s bylinkami klidně vynechte. Šumivé koule nechte 24 hodin odpočívat. 

 A pak? Hurá napustit vanu!


Autor: Anna Netušilová, Instagram: bylinkyvkredenci