Účinky a využití bambuckého másla. Jak a na co ho používat?

Chápu, že mnoho lidí bambuckému máslu zpočátku nevěří – je to jakási tuhá hmota, která má zvláštní zemitou vůni. Věřím však tomu, že po pravidelném používání každý změní názor. Bambucké máslo (neboli „butter shea“ či „karité“) je totiž takový malý zázrak přírodní kosmetiky. Jaké jsou tedy účinky a využití bambuckého másla? 

Co je bambucké máslo?

Bambucké máslo pochází až z krásné Afriky. Pochází ze stromu jménem Máslovník africký. Existují dva poddruhy stromů, které produkují ořechy bambuckého másla. První je Vitellaria Paradoxa ze západní Afriky (Ghana a Nigérie). Druhým je Vitellaria Nilotica z východní Afriky (Uganda).

Každý druh stromu produkuje mírně odlišné máslo. Ze západní Afriky je hustší a barvu má béžovou, krémovou nebo barvu slonovinové kosti. Zatímco máslo z východní Afriky je krémovější, měkčí a žlutější.  Kromě toho jsou obě másla co do kvality a obsahu živin srovnatelná

Co je bambucké máslo a jeho využití v péči o pleť a pokožku

15 důvodů, proč bambucké máslo používat (Jaké jsou tedy účinky a využití bambuckého másla?)!

  1. Jedná se o 100% přírodní kosmetiku. Bez dalších přidaných látek, bez konzervantů. Je to čistá příroda.
  2. Obsahuje vitamín A – skvělý pomocník proti vráskám – podporuje tvorbu kolagenu.
  3. Obsahuje vitamín E – hydratuje pokožku, je to antioxidant a navíc i ochrana proti slunečnímu záření.
  4. Je plné mastných kyselin (kyselina palmitová, kyselina stearová, kyselina olejová, kyselina linolová a kyselina arachidová). Dělají pokožku hladší, pružnější a zdravější.
  5. Obsahuje kyselinu skořicovou – ta bambuckému máslu dodává protizánětlivé účinky. Ta stejně jako vitamín E působí jako antioxidant, poskytuje UV ochranu, a dokonce přispívá k regeneraci buněk. 
  6. Vyživuje – pokožka je po něm prostě úžasná!
  7. Hydratuje – skvělý hydratační pomocník pro celé tělo. Nejlepší je ho používat po koupeli <3
  8. Regeneruje – pomůže s drobnými rankami, popáleninami nebo jizvičkami.
  9. Chrání před sluníčkem – má přírodní SPF prvek 3-4.
  10. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky – pomůže i proti odřeninám a po štípnutí hmyzem. To jsem si osobně vyzkoušela! Bambucké máslo používám při štípnutí komárem a jednou jsem dokonce namazala na bodnutí vosy.
  11. Skvělý na zjemnění mozolů nebo na suchou kůži na loktech! Kůži krásně zjemní.
  12. Pokud máte mastnou nebo jinak problematickou pleť – nemusíte se bambucké máslo bát použít, protože je „mastné“ – neucpává póry a má protizánětlivé účinky.
  13. Doporučuje se i lidem s lupénkou, dermatitidou, atopickým ekzémem a dalšími kožními problémy.
  14. Je to univerzální kosmetický zázrak – lze ho použít na pleť, na pokožku, na vlasy, na nehty, prostě na vše, co vás napadne! Dokonce pomáhá i na artritidu!
  15. Jako prostředek na kožené boty, tašky, kožený gauč a prostě vše z kůže. 

Mohu bambucké máslo používat na miminka a děti?

Ano, ano a ano! Bambucké máslo se v Africe tradičně používá právě pro péči o novorozence a děti. V kosmetice pro malé děti by neměly být žádné agresivní látky a dráždivé chemikálie (barviva, parfemace). Kosmetika by měla miminko hydratovat a pečovat o jeho pokožku. Skvělou volbou jsou právě přírodní másla. Ta pokožku promašťují a chrání jí proti mrazu, větru nebo vnějšímu poškození.

A mohu používat bambucké máslo na domácí mazlíčky?

Kvůli svému složení je perfektní i pro domácí mazlíčky. Bambucké máslo se dá využít velmi všetranně - na čumáček, tlapky, srst i kůži. A jak konkrétně může pomoci?

U psů a koček:
  • Ochránní tlapky před posypovou solí, dráždivými látkami uvolňujících se z chodníků a silnic, nadměrnou vlhkostí, prachem, blátem a jinými cizorodými látkami.
  • Při pravidelném promazávání předchází zbytečnému vysušování tlapek.
  • Urychluje hojení a regeneraci - lze použít při různorodých obtížích - popraskaná kůže na tlapkách, čenichu a jiných místech, lehčí popáleniny, štípance od hmyzu.
  • Pomůže při svědění a jiných problémech s kůží.
  • A může pomoci i s vyživením a větším leskem srsti.

Všechny tyto body se dají využít i u dalších domácích mazlíčků.

U koní:

Bambucké máslo je přírodní ochrannou péčí i pro kůži a srst koní. Vitamíny A, E a fytosterol (obsažené v bambuckém másle) pokožku chrání a navíc mají antioxidační vlastnosti. Bambucké máslo vyživuje koňskou pokožku do hloubky a zklidňuje podráždění, způsobené třením či odíráním (například od jezdecké výbavy, jako je uzdečka či sedlo). Podporuje hojení, hluboce vyživuje a zvlhčuje a pomáhá regenerovat pokožku. Pomůže i při různorodých potížích, jako jsou štípance od hmyzu, popraskaná nebo jinak podrážděná kůže.

Jak a kdy bambucké máslo používat?

Klidně pořád! Neexistuje žádný limit, kdy bambucké máslo používat, takže ho používejte klidně každý den. Nejlépe po koupeli naneste na celé tělo, vlasy a pleť.

A jak? Dáte si trošku bambuckého másla mezi dlaně, rozehřejete a hned můžete použít.

Přesvědčili jsme vás?