Co pomáhá na spáleniny?

Ať už jste vášnivým kuchařem, pracujete v pekárně nebo rádi trávíte čas na slunci, realitou je, že občas dochází k popáleninovému úrazu. V závislosti na závažnosti popálení může být bolest nesnesitelná! Ať už je vaše popálenina od rychlého dotyku z rozpálené trouby anebo jste popáleni na větší části těla díky slunci, je důležité, abyste zasáhli co nejdříve a pomohli svou kůži vyléčit nebo alespoň zmírnit bolest a následky. Co jsou vůbec popáleniny a co tedy na popáleniny pomáhá?

Stupně popálenin

Popálenina je úraz kůže teplem, elektrickým proudem, zářením nebo chemikáliemi. Popáleniny dělíme do 4 stupňů. Závažnost popálení záleží na příčině, rozsahu, stupni a místě popálení. Dále ovlivňuje závažnost poranění věk a komorbidity. Popáleninové úrazy rozdělujeme do 4 stupňů.

1. stupeň popálení – postižena pouze vnější vrstva kůže (epidermis). Projeví se zarudnutí a otok, puchýře se netvoří. Citlivost kůže je vyšší a pocítíte mírnou bolest.

2. stupeň popálení – rozděluje se na 2 typy: povrchové a hloubkové. Povrchové zahrnuje popálení epidermis a povrchovou část dermis (vnitřní vrstva kůže). Projevuje se tenkými puchýři, které jsou citlivé a plné tekutiny (plazmy z kapilár) – hojení rány 2 – 3 týdny. Hloubkové popálení 2. stupně zasahuje až do hluboké vrstvy dermis. Kůže je červená a bělavá, puchýře mají tlustší stěny, při dotyku je kůže citlivá a bolestivá – hojení 3 – 6 týdnů.

3. stupeň popálení – jde o nevratné poškození kůže (dermis a epidermis) v plném rozsahu a zasahuje až do hypodermis (podkožní vazivo). Poranění má bílou až šedobílou barvu. Toto popálení je velice bolestivé a musíte vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

4. stupeň popálení – zasahuje až do svalové tkáně a kostí. Toto poranění vyžaduje rozsáhlé odstranění zuhelnatělé kůže a následnou rekonstrukci poškozených struktur. Bez lékařské pomoci se neobejdete.

U popálenin 1. a 2. stupně jde většinou o poškození pokožky a škáry (vazivová vrstva kůže), která je zarudlá, oteklá nebo se na ni tvoří puchýřky. Většinou lze popálení vyřešit svépomocí, bez odborného ošetření. Samozřejmě, že v případě jakýchkoliv obtíží navštivte lékaře.

Stupně popálenin

Co na popáleniny 1. a 2. stupně?

  • Nejdříve odstraňte zdroj tepla, pokud jste s ním stále v kontaktu. 
  • Dalším důležitým úkonem je ochlazení čistou studenou vodou.
  • Pokud chcete vyzkoušet přírodní produkt, můžeme z vlastní zkušenosti doporučit popálené místo namazat nerafinovaným bambuckým máslem (neboli „shea butter“ a „karité“), který je dokonalou přírodní léčivou lázní na spálenou pokožku.

U 3. a 4. stupně popálení vždy vyhledejte odbornou lékařskou pomoc. Stejně tak u jakýchkoliv komplikací u všech typů popálenin.

Co pomáhá na spáleniny? Rozhodně bambucké máslo!

Máte lehké popáleniny od trouby, kamen, slunce oleje nebo horké vody? Použijte BIO nerafinované bambucké máslo. Rychle se vstřebává a zklidňuje. Má antibakteriální vlastnosti. Napomáhá k hojení kůže, a hlavně pomáhá od bolesti a nepříjemných pocitů. 

Jakmile se popálíte, udržujte ránu vlhkou pomocí bambuckého másla. Pro spálenou pokožku je nezbytné, aby byla opatřena složkami, které pomáhají zmírňovat zánět, snižují horkost v oblasti popáleniny a neutralizují volné radikály, které se vyskytují v důsledku popálení. Karité plné esenciálních mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů, pokožku zklidní a napomáhá jejímu hojení.

Esenciální mastné kyseliny přítomné v bambuckém másle přispívají k obnově buněčné integrity a hladké textury, které mohou být ztaceny, když dojde k popálení. Ne nadarmo se mu říká „Africké zlato“. 

Popálená kůže od slunceJak se starat o popáleniny?

Popáleniny 1. stupně lze obvykle léčit přípravky pro péči o pokožku, jako je krém z bambuckého másla nebo nerafinované bambucké máslo.

Popáleniny 2. stupně lze léčit antibiotickým krémem nebo jinými krémy či mastmi předepsanými lékařem.

Popáleniny 3. a 4. stupně mohou vyžadovat intenzivnější léčbu, například nitrožilní podání antibiotik k prevenci infekce nebo nitrožilní podání tekutin k náhradě tekutin ztracených při popálení kůže. Mohou také vyžadovat transplantaci kůže nebo použití syntetické kůže.

Pokud je popálenina vážná, vždy zavolejte záchrannou službu.

Med na popáleniny

Včelí med může být prospěšný pro vaši popálenou kůži. Je ale potřeba vědět několik věcí.

  • Med může být bezpečný na drobné popáleniny prvního stupně. Ano, některé drobné popáleniny můžete léčit doma přírodními prostředky, ale musíte porozumnět stupňům popálení a jejich léčbě (ciz výše).
  • Vždy používejte med lékařské kvality. Místo toho, abyste sáhli po medu, který si mažete na sendvič s arašídovým máslem, existují některé běžné formy medových výrobků, se kterými se setkáte, včetně medu lékařské kvality.
  • Med může být bezpečný při použití na mírné až středně těžké popáleniny. Pokud máte lehkou až středně těžkou povrchovou popáleninu, existuje dostatek důkazů o tom, že med můžete použít k ošetření rány. Jeden přehled zjistil, že med má antibakteriální, antivirové, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
  • Medové obvazy mohou zlepšit hojení ran. V mnohých článcích a studiích odborníci hodnotili účinky medu ve srovnání s alternativními obvazy na rány a topickými přípravky na akutní rány, jako jsou například popáleniny. Bylo zjištěno, že lokální použití medu zřejmě hojí popáleniny částečné tloušťky rychleji než jiné způsoby ošetření, jako je parafínová gáza, sterilní plátno, polyuretanová fólie nebo ponechání popáleniny odkryté.
  • Med aplikujte na obvaz, abyste se vyhnuli lepkavé kaši. Pokud nechcete mít po zbytek dne ulepené prsty, zvažte aplikaci medu na sterilní polštářek nebo gázu, nikoli přímo na popáleninu. Poté obvaz přiložte na popáleninu. Abyste se vyhnuli nepořádku, můžete si také koupit lékařský obvaz, který je dodáván s již naneseným medem.
  • Bezpečné používání medu vyžaduje specifické kroky. Použití medu lékařské kvality vyžaduje nejprve návštěvu lékaře, který rány posoudí a ujistí se, že nedošlo k infekci nebo není nutný chirurgický zákrok.
  • Bezpečné používání medu vyžaduje specifické kroky. Použití medu lékařské kvality vyžaduje nejprve návštěvu lékaře, který rány posoudí a ujistí se, že nedošlo k infekci nebo není nutný chirurgický zákrok.
  • Hledejte renomované výrobce medových produktů. Než se vydáte do lékárny, udělejte si průzkum různých výrobců, kteří prodávají med na popáleniny.
  • V některých obvazech na rány a popáleniny se používá manukový med. Manukový med, jinak známý jako Leptospermum scoparium. Dodává se s lékařským medovým obvazem, který můžete umístit na popáleninu. Před použitím tohoto výrobku se poraďte se svým lékařem.
  • Vyhněte se používání medu na některých částech těla. Vynechejte domácí produkty a vyhledejte lékařskou pomoc u každé popáleniny, která zahrnuje citlivější oblasti, jako např: ruce, obličej, nohy nebo oblast třísel. Lékaře byste také měli navštívit a domácí léčbě popálenin se vyhnout, pokud popálenina prvního stupně pokrývá velkou plochu, obvykle o průměru větším než 3 palce, nebo pokud jste starší dospělý člověk nebo ošetřujete popáleninu u kojence.

Hojící se popálená ruka

Babské rady na popáleniny

Před dobami moderní přírodní kosmetiky, používaly naše babičky domácí tuky, jako je sádlo a máslo. Použití másla nebo sádla k léčbě popálenin je starý lidový prostředek, který se používá již po staletí. Důvěryhodnost získalo, když pruský generální chirurg Friedrich von Esmarch ve své vlivné příručce o medicíně na bojišti z 19. století doporučil, aby se popálené plochy potíraly olejem, tukem nebo máslem. Smyslem bylo uzavřít popáleninu před vzduchem, udržet ji čistou, zabránit infekci a napomoci procesu hojení. Von Esmarchovi se sice připisují velké zásluhy za to, že přišel s konceptem "první pomoci", ale měl pravdu ohledně másla? Neměl, máslo může popáleninu ještě zhoršit.

Spousta z nás stále používá lidové prostředky a z nějakého důvodu se zdá, že popáleniny přitahují více než slušný podíl mýtů a exotických léčebných postupů. Možná je to proto, že bezprostřední bolest nás nutí zoufale hledat řešení. Staroegyptské papyry z doby 1500 let před naším letopočtem popisují používání bahna, výkalů, žab vařených v oleji a fermentovaného kozího trusu. Řekové ze 4. století př. n. l. dávali přednost vyškvařenému vepřovému sádlu, zatímco Římané používali směs medu a otrub a následně korku a popela.

Nejlepší masti na popáleniny

  • Zinková mast s propolisem | Medarek - Mast kombinuje účinky klasické zinkové masti a propolisové tinktury. Při kožních problémech je mast vskutku všestranným pomocníkem. Certifikována pro děti od narození.
  • Měsíčková mast 60 ml | ALMA Toto jemně šlehané měsíčkové máslo je určené pro normální, citlivou, ekzematickou až alergickou pokožku. Pomůže zmírnit projevy ekzému, jako například svědění, zčervenání nebo nepříjemné pnutí. Vhodný je i pro péči o miminka, děti, těhotné a kojící ženy.
  • Propolisová mast 50ml | Medarek - Použití: na pokožku podrážděnou slunečním zářením, při spáleninách a štípnutí hmyzem, na rozpraskané paty a ruce, na hnisavé rány, hojení řezných a bodných ran. Hojí čerstvé jizvy, je vhodná na ekzémy, hnisavé vředy, plísně, omrzliny a nejrůznější kožní onemocnění.
  • Bambucké máslo | FARM.INC - Bambucké máslo obsahuje vysoké množství vitamínů a antioxidantů. Pomůže kožní poranění zklidnit, vyživit a zacelit.

 

Vyzkoušejte bambucké máslo Farm.inc a uvidíte sami! 

Nákup bambuckého másla Farm.inc

Zdroje

WikiSkripta – Popáleninový úraz

WebMD – Popáleniny (anglicky)

BBC - Zdá se, že popáleniny přitahují spravedlivý podíl lidových léků, ale po prozkoumání důkazů Claudia Hammondová vysvětluje, co byste měli dělat a proč. (anglicky)

Healthline - 10 věcí, které byste měli vědět o medu na popáleniny (anglicky)