Přejeme všem krásné velikonoční svátky♥ Vaše objednávky budeme odesílat 2.4.2024

Recept: Výroba hydratačního krému z bambuckého másla

Taky tak milujete přírodní kosmetiku? V poslední době nás se sestrou hrozně začala bavit výroba domácí kosmetiky. Tohle je jeden z prvních receptů, na který jsme narazili. Okamžitě jsme ho vyzkoušeli a voalá! Láska na první pohled. A přitom je to tak jednoduché. To je to, co mě na tom překvapilo – protože když člověk pomyslí na výrobu domácí kosmetiky, okamžitě ho napadne, že to je něco časově náročného, ale naopak! Dnes nás tedy čeká výroba hydratačního krému, a to z našeho milovaného bambuckého másla.

Výroba hydratačního krému

Vím, že bambucké máslo jako přísada do krému na obličej a tělo může někoho odradit – hlavně ty, kteří mají problém s akné. Mohou se totiž bát, že je bambucké máslo těžké a mastné a může ucpávat póry. Ale to rozhodně není pravda. Bambucké máslo póry neucpává. Je to produkt získávaný z plodů Máslovníku Afrického. Má zvláštní, zemitou vůni. A existuje v nerafinované i rafinované formě.

Rafinované bambucké máslo se extrahuje za pomocí vysokých teplot. Mnoho výhod a vitamínů (vitamín A a E), které bambucké máslo nabízí, jsou tímto procesem ztraceny. Čím se nerafinované bambucké máslo liší od toho rafinovaného? 

Nerafinované bambucké máslo je extrahováno podle tradičních západo-afrických metod, bez přidání chemických látek. Obsahuje vitamín A, vitamín E, mastné kyseliny a další výživné látky. Nerafinované bambucké máslo je populárnější než kdy jindy, protože má úžasné vyživující schopnosti, které dokáží v pleti uzamknout potřebnou vlhkost a učinit ji hebkou a vláčnou. Jedná se o přírodní produkt, díky kterému je pokožka dlouhodobě vyživena. Pro každodenní péči stačí užívat opravdu malé množství. Není to klasický krém, tudíž trvá trochu déle než se do pokožky vsákne, ale to nám vůbec nevadí :).

Výroba domácího hydratačního krému z nerafinovaného bambucké másla Farm.inc

ČASOVÁ NÁROČNOST: 1 hodina a 5 minut (ale hodinu to pouze odpočívá, takže to je opravdu rychlovka :))
ČAS VAŘENÍ: 5 minut
POČET „PORCÍ“: 1 sklenice 

Finanční náročnost:

  • Bambucké máslo – na výrobu kosmetiky doporučuji koupit rovnou 1kg bambuckého másla, které vám vydrží až dva roky a můžete ho využít na mnoho receptů. 20 Kč
  • Mandlový olej – my koupili 100 ml za 79 Kč, což by bohatě vystačilo i na dva hydratační krémy. 31 Kč
  • Esenciální olej – my koupili 100% přírodní levandulovou silici (10ml) za 59 Kč, a to nám vystačí ještě na pěknou řádku receptů. 4 Kč
    CELKEM: 55 Kč 

Ingredience:

1/4 hrnku bambuckého másla (přibližně 40g)
1/8 hrnku jakéhokoliv nosného oleje (mandlový, avokádový, jojobový, atd.; přibližně 23g nebo 2 lžíce) – my zvolily mandlový
10 kapek esenciálního oleje – my zvolily vanilkový

Postup výroby:

  1. Ve vodní lázni rozehřejeme 40g bambuckého másla. Můžeme občas promíchat, aby se vše urychlilo. Bambucké máslo by se nemělo vařit, abychom neztratily vzácné vitamíny.
  2. Jakmile je máslo v tekutém stavu, vypneme sporák a přidáme 2 lžíce nosného oleje.
  3. Vše znovu promícháme.
  4. Pár minut necháme odpočívat a poté vložíme celou nádobu do lednice, kde necháme směs ztuhnout přibližně po dobu jedné hodiny (maximálně dvě hodiny). Máslo by nemělo být zcela ztuhlé, spíše krémové.
  5. Nádobu vyndáme z lednice a pár vteřin mixujeme.
  6. Přidáme 10 kapek esenciálního oleje a vše znovu promixujeme.
  7. Je hotovo! Nyní už můžeme hydratační krém naplnit do nádobek k tomu určených.

Poznámka: Na výrobu tohoto receptu nepotřebujete mixér. Směs stačí jen zamíchat lžící a je hotovo!

Přikládám i videonávod, který jsme pro vás se sestrou natočily.

 

Tento krém můžete použít jako denní i noční krém, na obličej i na celé tělo. Nejprve si umyjte celý obličej, trochu krému si rozehřejte mezi prsty a aplikujte na určené místo: obličej, ruce, celé tělo.