Rozdíl mezi nerafinovaným a rafinovaným bambuckým máslem

Milujeme bambucké máslo! Na našich stránkách můžete koupit všemožné druhy bambuckého másla. Ale jaký je rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným bambuckým máslem?

Rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným bambuckým máslem. Rafinované bambucké máslo.

Rafinované bambucké máslo

Rafinované bambucké máslo

U rafinovaného bambuckého másla si je třeba dát pozor na to, jak bylo rafinováno. Celý proces začíná extrahováním za pomocí vysokých teplot. Poté se rafinuje buď za pomocí chemických látek (např.Hexan), anebo bez nich. Při rafinaci dochází ke korekci defektů ve vůni, chuti či kyselosti oleje. Rafinace má několik fází - odslizení, odkyselení, bělení, deodorizace za teplot až 250°C. Takto bambucké máslo přichází o většinu antioxidantů a vitamínů (až 75% bioaktivních složek). Máslo ztrácí svou barvu, a proto je rafinované bambucké máslo bílé. Zároveň má zcela jinou konzistenci než máslo nerafinované – skoro jako krém. Toto máslo je stále hydratující, ale určitě nemá takové léčivé a zkrášlující vlastnosti jako to nerafinované. Rafinované bambucké máslo je často preferováno jako základ pro přípravu mastí a krémů, a to nejen kvůli stálé barvě (bílá) a absenci vůně, ale také proto, že je stabilnější než to nerafinované. 

Hledejte kvalitní rafinované bambucké máslo.

Ve zkratce:

  • Extrahováno za pomocí vysokých teplot
  • Ztrácí léčivé vlastnosti
  • Při tomto procesu se mohou používat chemické látky
  • Delší trvanlivost
  • Čistě bílá barva
  • Žádná vůně

Nerafinované bambucké máslo

Čím se nerafinované bambucké máslo liší od toho rafinovaného? Nerafinované bambucké máslo je extrahováno podle tradičních západo-afrických metod, bez přidání chemických látek. Obsahuje vitamín A, vitamín E, mastné kyseliny a další výživné látky. Barva nerafinovaného bambuckého másla může být různá – od slonovinové až po žluté až nazelenalé tóny barev. Vůně je zemitá, což někteří lidé upřednostňují.

Ve zkratce:

  • Antioxidanty
  • Barva se liší – várka od várky, druh od druhu
  • Zemitá vůně
  • Bez přidaných chemických látek
  • Plné vitamínů

Rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným bambuckým máslem. Nerafinované bambucké máslo.

Nerafinované bambucké máslo

Závěr

Rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným bambuckým máslem je tedy jasný. Ještě bych ráda zmínila, že rafinované bambucké máslo má své příznivce – používají ho někteří výrobci mýdel, výrobci kosmetiky a výrobci svíček a to především díky delší trvanlivosti a lepší manipulaci – u rafinovaného másla vám totiž nenastane to, co se může stát u toho nerafinovaného – vytvoření menších zrníček při roztání a následného ztuhnutí bambuckého másla. Musím ale poznamenat, že dle mých zkušeností výrobci české přírodní kosmetiky používají to nerafinované. To rafinované od nás odebírají pouze mýdlárny. 

Chcete vyzkoušet naše FARMINC bambucké máslo původem z Ghany?

 
 
Přírodní nerafinované bambucké máslo Farm.inc z Ghany