Přejeme všem krásné velikonoční svátky♥ Vaše objednávky budeme odesílat 2.4.2024

Co na suchou pokožku hlavy: Denní péče

Trápí vás suchá pokožka hlavy? Svědí vás hlava? V tomto článku vám poradím, jak se svědící pokožkou hlavy bojovat. Cokoliv je dobré pro Vaši pokožku, je skvělé i pro povrch hlavy. Vaše pokožka může být suchá nebo spálená sluncem, stejně jako na zbytku těla. A co na suchou pokožku hlavy? Je to bambucké máslo (neboli „karité“ či „shea butter“), které ji krásně zvlhčí. Domorodé terapie nebo tradiční léky představují vysoce přístupný a neustále se rozvíjející zdravotní systém v mnoha částech světa, včetně Afriky. Bambucké máslo se tam historicky používá jako domácí léčba dermatologických onemocnění.

Aplikováním bambuckého másla ke kořínkům vlasů přidáváte vitamíny A a E, které stimulují jejich růst. Vitamíny pomáhají vlasům růst rychleji a silněji, a přitom si zachovávají lesk, kterého si každý všimne. Bambucké máslo je vynikající ošetření pro suchou a svědící pokožku hlavy nebo pro Vás, kteří trpíte problémy s lupy. Jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají snižovat zarudnutí a podráždění. Snadno se vstřebává a nezanáší póry. Pomůže nejen udržovat pokožku hlavy v lepší kondici, ale také dodá vlasům potřebnou hydrataci. 

Péče o pokožku hlavy je nezbytná, protože určuje zdraví a stav vlasů a předchází chorobám pokožky hlavy a vlasů.

Problémy s pokožkou hlavy a vlasy

Pokud hledáte rady a tipy i na další problémy s pokožkou na hlavě nebo problémovými vlasy nebo hledáte jak těmto problémům předejít, tak nevynechte následující články:

Svědící hlava a škrábání

Jak hydratovat pokožku hlavy

Je to jednoduché. Umyjte si vlasy šampónem, vysušte ručníkem. Malé množství bambuckého másla si v dlaních rozetřete (asi o velikosti hrášku) a vmasírujte do pokožky hlavy. Nechte působit aspoň 15 minut a poté znovu vlasy umyjte. Pokud chcete, můžete nechat působit i přes noc. Tak to dělám já.

Opravdu se snažte použít velmi malé množství, jinak riskujete mastné vlasy. Já si tuto masku z bambuckého másla dělám 2x týdně, jelikož mě trápí svědící pokožka.

Bambucké máslo není jen skvělým řešením na suchou pokožku hlavy, ale i na další problémy s vlasy.

Mít máslo na hlavě, není v tomto případě na škodu. 

Suchá pokožka hlavy: Zkuste bambucké máslo

Bambucké máslo má spoustu pozitivní vlastností. Obsahuje spoustu viamínů a přírodních antioxidantů. Mimo jiné poslouží jako:

Ochrana

Pojďme se naučit, jak bambucké máslo může pomoci ke zdraví a kráse vaší pokožky. Bambucké máslo obsahuje malé množství SPF (síla ochranného faktoru proti UV záření), díky kterému pomáhá chránit vlasy před škodlivými paprsky slunce. Vaše pokožka není jediná věc, která může mít vážné problémy z dlouhodobého pobytu na slunci. Přemýšlejte o tom, Vaše vlasy jsou neustále vystaveny slunečním paprskům a mohou potom vypadat matně a budou suché.

Bambucké máslo pokrývá vaše vlasy a chrání je také před poškozením způsobeným úpravami vlasů, fénováním, žehlením, kulmami a dalšími. Pokud chodíte často plavat, zvažte použití bambuckého másla na Vaše vlasy. Chlor je může poškodit a vysušit.

Obnova 

Častým barvením či žehlením vlasů může dojít k roztřepení konečků a dehydrataci pokožky na hlavě. Vlasy budou suché a křehké a to proto, že vitamíny a živiny jsou ve vlasech vyčerpány díky těmto chemickým či tepelným úpravám. Pokožka bude suchá a šupinatá. Díky bambuckému máslu, které je bohaté na vitamíny A a E jsou pokožka a vlasy silnější, hydratované, měkké a lesklé. Karité zkrášluje Vaše vlasy i poté, co utrpěly rozsáhlé poškození. Bambucké máslo se krásně vstřebává, aniž by zatěžovalo vlasy a zanechávalo je mastné. Hydratační výhody bambuckého másla pomáhají předcházet lámání a rozštěpení konečků. Pomocí tohoto přírodního přípravku budete moci přirozeně udržovat vlasy ve skvělé kondici. Existují stovky tisíc žen, které přemýšlejí, jak zlepšit zdraví vlasů. Jedna věc, kterou můžete udělat, je začít používat bambucké máslo na vlasy. Díky tomu budou z dlouhodobého hlediska silnější, lesklejší a ještě krásnější.

Šlehané bambucké máslo BIO

Denní rutina v péči o pokožku hlavy

Důležitá je správná péče, která vyžaduje pravidelnou denní rutinu. Pojďte udělat pro svou pokožku víc! Pokud vás zajímá, jak se pravidelně starat o svou pleť a pokožku, přečtěte si: Denní rutina v péči o pleť a pokožku. Nebo se chcete dozvědět více o suchým vlasech?

1. krok

ŠAMPON – Je velmi důležité vybrat správný šampon pro Váš typ vlasů (jemné, suché, s lupy, mastící se…). Já volím vždy šampóny bez chemických složek jako jsou silikony a parabeny. Tyto látky by se na Vaše vlasy neměly vůbec dostat. Já ráda používám přírodní produkty, které mým vlasům a na mou suchou pokožku hlavy krásně fungují.

2. krok

Vlasy navlhčete pod tekoucí teplou vodou. Množství o velikosti lískového oříšku napěňte v dlaních s trochou vody. Pak teprve krouživými pohyby vmasírujte napěněný šampon do vlasů a pokožky hlavy. Konečky nemusíte mýt, spíš se zaměřte na pokožku hlavy. Opravdu dbejte na to, abyste šamponu používali jen trošku.
TIP: Můžete si sehnat uzavíratelnou nádobku, do které vždy přidáte trošku šamponu, vody a protřepete. A pak jej teprve používáte.

3. krok

Šampon z vlasů vypláchněte a potom vlasy umyjte znovu. Prvním mytím si smyjete nečistoty z povrchu vlasu a pokožky. Druhé mytí je krok navíc, ale je velmi důležitý. Zbavíte se mazu, potu a pokud používáte stylingové produkty, tak těch také. Nikdy při mytí nevytvářejte z vlasů a šamponu kompaktní hroudu, kterou muchláte dohromady.

4. krok

Šampon z vlasů vždy důkladně vypláchněte čistou vodou. Vlasy jsou čisté, až když Vám „vržou“ mezi prsty. Nakonec propláchněte studenou vodou, což je osvěžující a stimulujete tím krevní oběh. Zkontrolujte, že máte důkladně opláchnutou i pokožku na hlavě, aby na ní nezůstaly zbytky šamponu.

5. krok

Používejte kondicionér! Po umytí vlasů, kdy se u vlasu lehce otevře jeho povrchová vrstva, je nutné živiny uvnitř vlasu uzamknout. Naneste kondicionér na vlasy po celé délce až ke konečkům. Vyhněte se však kořínkům, tam kondicionér nenanášejte. Nechte chviličku působit a opláchněte. Používejte po každém použití šamponu a masky. Vlasy se Vám budou krásně rozčesávat, budou lesklejší a zdravější.

6. krok

Jednou za čas je potřeba si udělat masku. Správné pořadí je pak šampon – maska – kondicionér. Produkt opět nenanášejte až ke kořínkům, vždy jen do délek. Pokud budete dávat kondicionér či masku ke kořínkům, může se stát, že Vaše vlasy budou splihlé a mastnější.

7. krok

Vyvarujte se tření vlasů ručníkem do sucha. Vlasy vložte do ručníku a prameny v něm lehce vymačkejte.

8. krok

Jemně rozčesejte své vlhké vlasy, bez použití síly. Jinak hrozí jejich poškození.

9. krok

Vlasy si myjte dle potřeby. Optimální je však mýt každé dva až tři dny. 

Jak na vlnité vlasy přes noc?

Ti, co se narodili s kudrnatými vlasy pravděpodobně ví, že péči o vlasy musí věnovat trochu více času. Kudrnaté a vlnité vlasy mají tendenci se vysoušet a lámat, a proto potřebují vlasové přípravky s výživnými a hydratačními vlastnostmi. Nejlepší je vybrat hydratační šampony na vlnité, kudrnaté vlasy nebo na suché a zničené vlasy. Na večer si můžete na pokožku, ke kořínkům vmasírovat bambucké máslo. Nanášejte opatrně malé množství másla (je velmi mastné), jemnými krouživými pohybu vetřete bamucké máslo do kůže na hlavě. Také si můžete nanést máslo na konečky a dát tak svým vlasům komplexní péči. Bambucké máslo vlasy a pokožku krásně hydratuje a dodává jím vitamíny. Karité můžete nechat působit přes noc a ráno si umyjte vlasy, ideálně přírodním šamponem bez přidaných chemických látek. Tuto proceduru opakjte 2x týdně. 

Rady a tipy jak pečovat o kudrnaté vlasy

  • Poslední dávku šamponu nebo kondicionéru smyjte studenou vodou - ta totiž povrch vlasů uzavře a dodá vašim vlasům lesk. 
  • Nenechávejte si na hlavě ručník po delší dobu. Spíše nechte vlasy uschnout jen tak - bez fénování. Pokud vám to čas nedovolí, použijte fén s difuzérem. 
  • Mokré vlasy nečešte. Zlehka je můžete pročesat až v polosuchém stavu.
  • Na kudrnaté vlasy raději nepoužívejte klasický kartáč, ale hřeben s většími rozestupy, abyste nenarušili strukturu vašich vln. Nebo si je jen prohrábněte prsty. Kartáčování se doporučuje pouze před mytím vlasů, a to v případě, že si vlasy chcete rozčesat a pročistit od odumřelých vlasů. 

Péče o vlnité vlasy bambuckým máslem - zdravizafriky.cz

Suchá pokožka hlavy: Babské rady

  • Zahřejte, ale nevařte asi půl šálku oleje. Několik minut jej jemně vmasírujte do vlasů. Přikryjte vlasy teplým ručníkem. Nechte působit 30-45 minut nebo přes noc. Po této době vlasy umyjte šamponem a opláchněte. Tato kúra posílí suché vlasy a dodá jim lesk.
  • Použijte želatinu. Obyčejná želatina je dobrým zdrojem bílkovin pro pokožku a vlasy. Obaluje vlasové prameny a hydratuje je, takže vlasy jsou hladké a lesklé.
    Příprava a postup:
    Smíchejte 1 polévkovou lžíci želatiny s 1 šálkem teplé vody.
    Nechte ji 5 minut odležet, aby želatina částečně ztuhla.
    Do přípravku přidejte 1 lžičku jablečného octa a 6 kapek esenciálního oleje, například jasmínu, levandule, šalvěje muškátové nebo rozmarýnu, a promíchejte.
    Směs naneste na čisté vlasy a pokožku hlavy.
    Nakonec nechte přípravek na vlasech působit 10 minut a opláchněte hlavu vlažnou vodou.
  • Jogurt a olej mohou společně vytvořit účinnou domácí kúru pro suchou pokožku hlavy.
    Příprava a postup:
    Přidejte půl hrnku obyčejného jogurtu do 2 polévkových lžic olivového oleje a 6 kapek esenciálního oleje.
    Důkladně promíchejte.
    Směs naneste na šamponem umytou hlavu.
    Přikryjte igelitem nebo sprchovou čepicí a nechte působit 15 - 20 minut.
    Hlavu důkladně opláchněte teplou vodou.

Šampón na suchou pokožku hlavy

Přírodní šampon na suchou pokožku hlavyPřírodní šampon na suché vlasy

Zdroje

ResearchGate - Přehled etnomedicínského využití bambuckého másla při dermatózách v subsaharské Africe (anglicky)

ResearchGate - Studie zdraví vlasů na hlavě a praxe péče o vlasy mezi malajskými studenty medicíny (anglicky)

Medical News Today - Jak mohu zabránit vysušování vlasů? (anglicky)