Denní rutina v péči o pleť a pokožku

Jaká by měla být denní rutina každé ženy (ale i muže)? Mějte zdravou a krásnou pokožku co nejdéle to jde. Vždyť to je přesně to, co každá žena chce. Věřte mi, že i mně trvalo, než jsem si našla pár rituálů, díky kterým se pravidelná péče o pokožku stala mojí každodenní rutinou. Čím dříve s tím začnete, tím s přibývajícím věkem uvidíte výsledky. 

Ranní a večerní „beauty“ rituály by měly být součástí každé z nás. Stav a vzhled naší pokožky je klíčem k našemu celkovému zdraví a pohodě. Když je pokožka zdravá, dokáže ochránit naše tělo před bakteriemi nebo viry, reguluje teplotu a je na pohled i na dotek vláčná, bez podráždění, kvalitně hydratovaná a rovnoměrně zabarvená. 

Proto je důležité se o pokožku a pleť starat. Pojďme se na to spolu podívat. 

Jak by měla denní rutina probíhat?

1. Prvním bodem, který technicky nemá nic společného s vaší pokožkou, je organizace vašich produktů. Jednoduše řečeno, uspořádejte své produkty tak, abyste optimalizovali svůj čas a veškeré své výrobky měli na jednom místě. Mnoho z náš žije rušným životem a náš volný čas je pro nás vzácný. Často se stává, že když nemůžeme najít produkt, který potřebujeme, pravděpodobně přeskočíme jeho užití a pokračujeme dále. A to je špatně! Proto doporučuji si uspořádat vaše výrobky tak, že na žádný z nich nezapomenete.

2. Dalším pro mě důležitým krokem je odlíčení – základ pro udržení zdravé a krásné pleti. Když se neodlíčíme nebo se odlíčíme špatně, vůbec to pokožce neprospívá. Ucpávají se póry, pokožka nemůže dýchat, regenerovat a předčasně stárne.

Jak správně pečovat o pleť a pokožku krok za krokem

Jak se správně odlíčit?

  • Nejprve začněte očima. Pokožka kolem očí je velmi jemná a citlivá a proto k ní tak přistupujte. 
  • Poté pryč se zbytky make-upu a ostatních líčidel z tváře a z celého obličeje. Použijte na pleť buď pleťové mléko, čistící gel nebo pěnu. Pleť odličujte tak dlouho, dokud není odličovací tamponek zcela čistý a bez zbytků make-upu!
  • Pleť doporučuji čistit ráno i večer. Během noci se totiž pokožka potí a mastí. 
  • Po řádném vyčištění vaší pleti obličej tonizujte. Tonikum pokožku posílí, zjemní její reliéf, barevně sjednotí, zklidní a připraví ji na následný pečující krém či pleťový olej.
  • Posledním krokem je hydratace pleti krémem či olejem. Já to střídám, občas použiji pleťový krém a občas si mažu obličej bambuckým máslem. Hlavně když vidím, že se mi na pleti vyskytuje hodně pupínků. Bambucké máslo je totiž skvělým pomocníkem v boji s akné.

3. Používejte opalovací krém. To je bod, u kterého i já získávám teprve návyk. Ale je velmi důležitým bodem v horkých měsících nebo také na horách, kdy je sluníčko pořádně silné.  

Pokud totiž vystavujete pokožku slunci delší dobu, vystavujete se riziku poškození kůže. Samozřejmě pokud svou kůži nechráníte před sluncem, je tu děsivá hrozba v podobě rakoviny kůže. Vaše pokožka také předčasně stárne a mohou se tvořit vrásky. Proto si myslím, že by každý měl používat opalovací krém.

Hydratace pokožky s bambuckým máslem

4. Stále se hydratujte.

A to jak zevnitř tak i zvenku. 

  • Pijte a hydratujte tak své tělo pomocí vody. Pokud s pravidelným pitným režimem máte problém, doporučuji mít neustále doma připravený celý džbán vody. Tak budete mít přehled, kolik vypijete. V současné době také existuje mnoho aplikací, které vám pomůžou hlídat váš pitný režim. Pokud máte problém pít čistou vodu, můžete si do ní přidat citrón a mátu. To je super! 
  • Nezapomeňte hydratovat svou pokožku po celém těle také zvenku. Já používám naše bambucké máslo po každé koupeli či sprše. A to proto, že nerafinované bambucké máslo patří mezi nejlepší přírodní zvlhčovače pokožky. Dáte si trošku bambuckého másla mezi dlaně, rozehřejete a hned můžete použít. Bez tohoto kroku si večer už nedokážu představit. Samozřejmě existují i jiné hydratační krémy či oleje. Já jsem si ale zvykla na bambucké máslo.
  • Více informací o hydrataci najdete v článku Proč je hydratace pokožky tak důležitá?

TIP:

Poradím vám ještě jednu vychytávku. Dříve, když jsem si oholila nohy, měla jsem problém se svěděním a se zarudlými pupínky. Od té doby co používám bambucké máslo, které si mažu na celé tělo, mám po problémech.

Tohle jsou základní body, které se pro zdraví své pokožky snažím dodržovat. Tak to pojďte zkusit taky.