Přejeme všem krásné velikonoční svátky♥ Vaše objednávky budeme odesílat 2.4.2024

Co pomáhá na strie v těhotenství? Můžete jim předejít!

Těhotenské bříško bez strií

Jak striím předcházet? Jak by nastávající maminka měla o pokožku pečovat? Na všechny tyto otázky jsem se ještě nedávno ptala také. Jednoznačně mi pomohlo  Měla jsem nemalé těhotenské bříško a bála jsem se, abych po porodu neskončila se zjizvenou pokožkou na celém těle. Na internetu jsem našla spoustu informací a nevěděla jsem komu a čemu věřit. Ráda bych všechny tyto informace shrnula do jednoho článku, kterým vám všem snad pomůže. 

Jak říká můj kamarád, strie nejsou nic, za co bychom se měli stydět. Naopak, naše tělo vypráví příběh. Pokusím se vám tento příběh v krátkosti přiblížit. Já mám strie po celém těle již od útlého mládí, kdy jsem v krátké době nabrala váhu. Když se vytvořily, tak byly výražně růžovo-fialové. Po nějaké době vybledly a nyní si jich skoro nevšímám. Už jsem si na to zvykla – je to součást mě. Břicho je ale jediné místo, kde jsem strie neměla. Pravidelnou péčí a masážemi v těhotenství jsem se jim vyhnula a bříško mám stále bez strií. Pokud vás zajímají třeba strie na stehnech, tak si určitě přečtěte článek Strie na stehnech.

Jak poznat začínající strie?

Začínající strie poznáte tak, že se začnou tvořit praskliny v kůži (zpočátku fialovo - růžové), které vznikají praskáním elastických a kolagenních vláken. Vznikají, když se pokožka nadměrně zatěžuje napětím a tahem. V těhotenství jsou nejvíce ohroženy části těla, která „rostou“ – bříško, boky, stehna, prsa a zadeček. Strie se ale můžou vytvořit i u rychle rostoucích dětí nebo u sportovců. Mohou být geneticky podmíněny a i vzorná péče o pokožku nám nezaručí, že se neobjeví. Každodenní péče ale jejich vytvoření může zmírnit a strie mohou být méně viditelné. 

Vaše přibírání na váze v těhotenství by mělo být pomalé a pozvolné. Nemusíte přibrat 25 nebo 30 kilo. Přesná váha, kterou můžete přibrat, závisí na vaší váze před otěhotněním a dalších faktorech, poraďte se proto se svým lékařem o tom, jaký přírůstek hmotnosti můžete očekávat.
Během těhotenství se vyvarujte konvenční moudrosti, že „jíte za dva.“ Vaše stravovací návyky by se neměly příliš měnit, ani když jste těhotná. Lékaři obvykle doporučují jíst přibližně o 300 kalorií více než normálně během druhého a třetího trimestru. Měla byste pokračovat ve výběru potravin, které jsou zdravé a bohaté na vitamíny E, C, B2 a B3, stejně jako zinek (jak je popsáno níže). Kromě toho vám může lékař předepsat denní multivitamin, aby vám zajistil dostatek správných živin.

Trápí vás fialové strie?

Nemusíte si se striemi lámat hlavu. Jsou zpočátku tmavě červené až fialové barvy. Časem mění odstín, který je o něco světlejší, než je tón pokožky. Čím je organismus starší, tím více se strie tvoří. Strie nejsou škodlivé. Nezpůsobují zdravotní problémy a neexistuje na ně žádná specifická léčba. Vyzkoušejte některý z přírodních produktů, které skvěle vyživují pokožku a strie můžou rychleji vyblednou, až k nerozeznání.

Strie na břiše v těhotenství

Typy strií

Lékaři dělí strie podle jejich vzhledu nebo příčiny. 

  • Striae atrophicans - tenká kůže
  • Striae gravidarum - těhotenství
  • Striae distensae - natažená kůže
  • Striae rubrae - červené strie
  • Striae albae - bílé skvrny
  • Striae nigra - černé skvrny
  • Striae caerulea - tmavě modré skvrny

Co může ovlivnit vznik strií?

  • Dědičnost,
  • rychlé hormonální změny v těhotenství,
  • rychlé a nerovnoměrné přibývání na váze,
  • a vrozená suchost kůže a její nízká elasticita.

Prevence proti striím aneb jak striím předcházet?

Zdravý životní styl  

Je zcela normální, že v těhotenství naberete pár kil. Zkuste ale vynechat tučná a sladká jídla. Zdravá strava má velký vliv při udržení vitality a pružnosti kůže. Dodržujte stravovací zásady, které vám doporučil váš lékař. Zeleninou, ovocem, rybou a masem nikdy nic nezkazí.

Strava vhodná pro prevenci strií

Strava, Strava, Strava!

  • Navyšte svůj příjem vitamínu E. Vitamin E přispívá k regeneraci pokožky a zvýšení její elasticity, k opravě tělesných tkání a podpoře průtoku krve. Vitamin E také podporuje tvorbu kolagenu, proteinu, který pomáhá hojit rány, včetně strií. 
    • Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu E patří: vejce, obohacené cereálie, ovoce, zelená listová zelenina (jako je špenát), maso, pšeničné klíčky, ořechy, ořechové oleje, drůbež, olivový olej a celozrnné výrobky
    • Krémy obsahující vitamín E pravděpodobně nezabrání vzniku strií jako takových. Mohou však pomoci se svěděním a suchostí kůže.
    • Doporučená denní dávka vitaminu E je 15 mg denně pro muže i ženy.
    • Peelingové krémy s obsahem vitamínu E mohou drhnout starou pokožku a podporovat růst nové pokožky.
    • Konzumujte dostatek vitamínu C. Vitamin C je nejhojnějším antioxidantem v pokožce a pomáhá neutralizovat volné radikály (škodlivé molekuly) a podporuje zdraví pokožky. Stejně jako vitamin E i vitamin C pomáhá tělu vytvářet kolagen.
      • Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu C patří: meloun, citrusové plody a šťávy (jako pomeranč a grapefruit), mango, ananas, brokolice, růžičková kapusta, květák, špenát a zelí.
      • Můžete také použít lokální krémy s obsahem vitamínu C. Stejně jako u vitamínu E, tyto krémy pravděpodobně nezabrání vzniku strií, ale mohou pomoci
      • Doporučené denní dávky vitamínu C jsou 90 a 75 mg denně pro muže a ženy.
      • Ujistěte se, že máte dostatek vitamínu B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Riboflavin podporuje zdravou pokožku a její funkci. Také rozšiřuje cévy a zvyšuje krevní oběh. Niacin pomáhá odradit mnoho druhů kožních poruch.
        •         Mezi potraviny s vysokým obsahem riboflavinu a nicaninu patří: mléko a další mléčné výrobky, ryby, maso, zelená listová zelenina, obohacené cereálie a pečivo a celozrnné výrobky.
      • Konzumujte dostatečné množství zinku. Zinek pomáhá předcházet striím tím, že změkčuje a napíná pokožku.
        • Mezi potraviny s vysokým obsahem zinku patří: hovězí maso, vepřové maso, měkkýši, arašídy a luštěniny (jako fazole a čočka).
        • Nadměrný příjem zinku může způsobit řadu zdravotních problémů. Zatímco množství zinku zkonzumovaného v běžných potravinách je naprosto bezpečné, suplementy a další produkty mohou být nadužívané. Poraďte se se svým lékařem o správném dávkování zinku pro vás s ohledem na váš věk, zdravotní stav a další faktory.
        • Zinek také hraje důležitou roli v imunitní funkci, syntéze bílkovin, hojení ran, syntéze DNA a buněčném dělení. Toxicita zinku byla pozorována při konzumaci více než 225 mg zinku

      Relaxace

      Vím, že se to někdy snadno řekne, ale nezapomeňte odpočívat. Nebojte se požádat ostatní o pomoc s prací, domácností.

      Dostatečný pitný režim

      Doporučované množství jsou alespoň 2 litry čisté vody za den. Přibližně 2 hodiny před spaním pijte méně – ať si ledviny i močový měchýř v noci odpočinou.

      Pravidelný pohyb

      Posilování a protahování svalů v těhotenství je velmi důležité. Cvičením odvádíte toxiny z těla ven a udržujete zdravý krevní oběh. Kůže je pak pružnější a odvděčí se vám menšími jizvičkami. Cvičení má pro těhotné ženy řadu výhod, včetně zlepšení nálady, úlevy od stresu, úlevy od nepříjemných pocitů (např. bolesti zad), kontroly hmotnosti a podpory zdravé pokožky a možné prevence strií. Doporučuje se bezpečné, mírné cvičení alespoň třikrát týdně.

      Řiďte se radami svého lékaře.

      Zkuste mírné aktivity, jako je plavání, rychlá chůze, stacionární jízda na kole, jóga a aerobik.
      Vyvarujte se cvičení, která mohou způsobit zranění, včetně: jízdy na koni, kontaktních sportů (fotbal, basketbal atd.), skákání, poskakování nebo běhu. Přestaňte cvičit, pokud cítíte bolest, závratě, náhlý chlad, změny srdečního rytmu nebo cokoliv jiného neobvyklého. Pokud máte nějaké obavy, poraďte se se svým lékařem.

      Masáže a ještě jednou masáže! 

      Velmi důležité je také pokožku dostatečně hydratovat, podporovat její přirozenou funkci a dopřát jí potřebnou výživu. Díky tomu významně posílíte produkci elastinu i kolagenu a zabráníte výskytu strií. 

      Masáže jsou skvělý způsob jak striím předcházet. Většina odborníků doporučuje každý den provádět masáže namáhaných míst. Takto se použité přípravky (krémy, bambucké máslo nebo jiné) účinněji vstřebávají do pokožky. Je vhodné používat přípravky, které obsahují kyselinu hyaluronovou, elastin nebo různé vitamíny (hlavně A a E). Masáž provádíme 2x denně – ráno a večer. S masážemi začnete ideálně na začátku těhotenství, i když se vám zdá, že to ještě není potřeba – naopak. Pokožku je potřeba dlouhodobě hydratovat a zvláčňovat. S masáží rozhodně začněte v případě, když pozorujete, že je pokožka příliš napnutá, suchá nebo svědí.

      Každý má kůži jinou a nikdo nemůže zcela zaručit výsledky. Výhodou těchto masáží je, že je můžete provádět samy doma a tak často, jak se vám bude chtít.

      Další možností je vyhledat odborníka na těhotenské masáže, na které budete pravidelně docházet.

      Krém na strie v těhotenství?

      • Bambucké máslo není "lék na strie", avšak je vynikající pomocník. Používání bambuckého másla na strie může vést ke snížení zarudnutí a svědění strií, ale nemůže jim zcela zabránit. Bambucké máslo obsahuje složky, které mohou pomoci chránit pokožku před dalším poškozením, může snížit zarudnutí nových strií, posílit poškozenou pokožku a poskytnout dodatečnou ochranu proti UV záření. Bambucké máslo má mnoho výhod souvisejících s pokožkou, a proto se stále více a více objevuje jako složka v pleťových produktech. Je to také jedna z oblíbených přírodních alternativ pro prevenci strií a masáže.

         

      • Nejlepší je bambucké máslo nanášet na vlhkou pokožku – ihned po koupeli.
      • Masírujte bříško, boky, prsa a zadeček – 2x denně.
      • Tip: přidejte trochu bambuckého másla přímo do koupele pro ještě větší hydrataci.
      • Zkuste si s námi vyrobit šlehané bambucké máslo, které je jednoduché a finančně velmi výhodné - z 500g nebo 1kg balení bambuckého másla totiž vyšleháte velké množství šlehaného másla, do kterého si můžete přidat i své esenciální oleje.

      šlehané bambucké máslo na strie

      Co dělat, když už strie máte?

      Při jejich vzniku je důležité rychle zareagovat a začít s masáží postižených oblastí správným přípravkem – ideálně tím, který podporuje tvorbu elastinových a kolagenní vláken. Mnoho lidí mělo hezké výsledky s bambuckým máslem, které je hluboce hydratační, protizánětlivé a obsahuje důležité vitamíny A a E. Tuto masáž provádějte 2-4 týdny po vytvoření strií. Po této době by strie měly vyblednout – bohužel ne zcela zmizet. Masáž provádějte tak často, jak vám to možnosti dovolí – klidně i 5x denně.

      Strie jde zahladit i laserovým zákrokem. Strie nezmizí, pouze se zmenší a jsou méně viditelné. Je to také velmi nákladné a jedna návštěva rozhodně nestačí. Laser se volí především tehdy, když je potřeba sjednotit barvu strií a okolní kůže. Často to stačí a strie jsou pak patrné jen při pohledu zblízka. Oblíbenou a velmi účinnou metodou je v současné době mikrojehličková radiofrekvence: drobné jehličky při ní pronikají do podkoží, kde uvolňují tepelnou energii, která okamžitě aktivuje kolagenová vlákna a stimuluje tvorbu kolagenu.

      Jaké přípravky pro masáž strií používat?

      co pomáhá na strie

      Zdroje

      National Health Service UK – Strie v těhotenství (anglicky)

      Ameracan pregnancy association - O striích v těhotenství (anglicky)

      Healt Guidance - Jak snížit výskyt strií na prsou (anglicky)

      National library of Medicine - Lokální tretinoin (kyselina retinová) zlepšuje časné strie (anglicky)

      Go ask Alice - Strie (anglicky)