Krém na strie nejen v těhotenství

Také jste se snažili si zakrývat místa, kde se strie vyskytují? Stejně jako u mnoha z vás, tak i u mě strie negativně ovlivnily mé sebevědomí. V pubertě mi (jako mnoha dalším) velmi kolísala váha a výsledkem jsou strie téměř po celém těle. Poté se to opakovalo v těhotenství. Čím ale strie mazat a jak proti nim bojovat? Samozřejmě existují drahé krémy či operace, ale co takhle bambucké máslo (neboli „shea butter“ a „karité“)?

Strie na bocích - zdravizafriky.cz

Strie na stehnech, bocích, prsou, rukách a břichu

Strie jsou běžná věc, za kterou se nemusí nikdo stydět. Oblasti, které jsou nejvíce postiženy tvorbou strií jsou boky, břicho, hýždě, ruce, nohy (stehna) a prsa. Zkrátka všude tam, kde se kůže zvětšuje. Strie nepředstavují žádné zdravotní riziko, jsou pouze estetickým problémem pro mnoho žen, můžu i dětí. 

Co to jsou strie? Jak vypadají a kde se nejčastěji tvoří?

Strie (anglicky stretch marks, medicínsky striae) jsou drobné pajizévky na kůži. Tvoří se ve střední vrstvě kůže (tzv. dermis) vlivem náhlého natažení pokožky – nejčastěji v důsledku rychlého příbytku na váze. Jsou to drobné linie na pokožce podobné jizvičkám.

Strie na stehnech - zdravizafriky.cz

Jak předejít striím? 

Velkou roli hraje především prevence

  • Zdravý životní styl
  • Dostatečný pitný režim
  • Zdravá strava
  • Pravidelný pohyb
  • Masáže 
  • Velmi důležité je také pokožku dostatečně hydratovat, podporovat její přirozenou funkci a dopřát jí potřebnou výživu. Díky tomu významně posílíte produkci elastinu i kolagenu a zabráníte výskytu strií. A právě pravidelné používání bambuckého másla je to pravé! 

Nejčastěji strie vznikají u žen během těhotenství, kdy se kůže nestačí dostatečně přizpůsobit rychle rostoucímu bříšku či náhlému zvětšení poprsí. Také se mohou objevit i v době dospívání, kdy může dojít k intenzivnímu a rychlému růstu. Dále se pak se striemi mohou setkat lidé, kteří trpí obezitou, kdy během příbytků na váze došlo k trvalému poškození kůže či naopak u lidí, kteří nadváhu měli a v krátkém čase značně zhubli.  

Můžete si také přečíst náš článek Co pomáhá na strie nejen v těhotenství?

Strie na ramenou - zdravizafriky.cz

Strie u dětí

Děti mají strie pravděpodobně proto, že procházejí růstovým obdobím. Tyto strie se nejčastěji vyskytují na vnější straně stehen a na zádech a hýždích. U dívek se mohou objevit také na prsou a příležitostně na horních částech paží. Strie jsou obvykle jen kosmetickým problémem a časem často zmizí.

Krém na strie a jizvy

Zajisté existují různé lékařské postupy, které strie mohou odstranit (např. laserová chirurgie). 

Ale ne každý chce tyto zákroky podstoupit. A pro ty, kteří hledají přírodní cestu, jak se striemi bojovat, je tu bambucké máslo

Samozřejmě pomocí „karité“ není možné strie úplně odstranit. Rozhodně ale můžete snížit jejich viditelnost a můžete zabránit jejich rozvoji. Bambucké máslo je totiž bohaté na vitamín A, který pomáhá zvyšovat pružnost pokožky. 

Pokud např. budete během těhotenství pravidelně aplikovat bambucké máslo na bříško, omezíte tím tvorbu strií. Vitamín A pomáhá pokožce, aby se stala pružnější a lépe se přizpůsobila zvýšení hmotnosti a napínání, ke kterému dochází právě v době těhotenství. 

Pokud již strie máte, aplikujte bambucké máslo 2 – 3x denně na místa, kde se objevují. Pravidelným používáním výrazně snížíte jejich viditelnost. Je velmi důležité používat kvalitní  a nerafinované bambucké máslo. Díky protizánětlivým vlastnostem může máslo pomoci minimalizovat zarudnutí spojené s nově vytvořenými striemi.

Máte problém se striemi a chcete zkusit přírodní variantu? Pojďte vyzkoušet naše bambucké máslo Farm.inc!  

Šlehané bambucké máslo s citronovou trávou a levandulí Farm.inc - zdravizafriky.czŠlehané bambucké máslo BIO Farm.inc - zdravizafriky.czŠlehané bambucké máslo s kakaovým máslem a levandulí Farm.inc - zdravizafriky.cz



Zdroje

Everyday health – Odpovědi odborníků na pediatrické problémy (anglicky)

Mayo Clinic - Strie (anglicky)