Přejeme všem krásné velikonoční svátky♥ Vaše objednávky budeme odesílat 2.4.2024

Péče o psí tlapky v zimě

Chystáte se s pejskem na zimní procházku? Váš domácí mazlíček jistě procházku ocení, ale sníh a mráz je pro psy a samozřejmě i kočky velký nápor. Kůže na tlapkách trpí kvůli soli, kamínkům, ledu a rozbředlému sněhu na chodníku. My si nazujeme teplé boty, které nás chrání, ale pejsek žádnou ochranu nemá. Péče o psí tlapky v zimě je tedy nesmírně důležitá.

Jak pečovat o tlapky v zimě

Péče o psí tlapky v zimních měsících s pomocí bambuckého másla

Impregnujte.

Tlapky bychom měli před každou procházkou mazat speciálním balzámem. Ten tlapky ochrání před posypovou solí, dráždivými látkami uvolňujících se z chodníků a silnic, nadměrnou vlhkostí, prachem, blátem a jinými cizorodými látkami. Tyto balzámy můžete sehnat na internetu nebo v lépe zásobených zverimexech. Přírodní alternativy těchto balzámů obsahují například bambucké máslo, mandlový olej, kokosový olej, jojobový olej, extrakty z bylin, atd. Pokud nemáte příležitost tento balzám koupit, určitě postačí bambucké máslo, kterým před každou procházkou (i po) namažte tlapky.

Pravidelně promazávejte.

Je rozhodně užitečné tlapky pravidelně mazat a předcházet tak zbytečnému vysušování. Skvělé je právě bambucké máslo. A co si takhle svou mast vyrobit? Jednoduchý návod najdete ve článku: Recept: Mast na tlapky.

Pořiďte pejskovi boty nebo ponožky.

Je to ideální ochrana před všemi vlivy, ale chápu, že ne každý pejsek si je nechá líbit.

Omývejte a důkladně vysušujte tlapky.

Po každé procházce pejskovi omyjte tlapky teplou vodou a důkladně je vysušte. Packy můžete znovu namazat.

Zastřihávejte chloupky v meziprstí.

Tento krok se týká především dlouhosrstých plemen. Pokud chloupky zastřihnete, snadněji se udržují a nebude se v nich tolik držet nečistoty, sůl a vlhkost.

Pravidelně kontrolujte tlapky.

Každý týden (nejlépe po každé procházce) zkontrolujte, zda pejskovi v tlapce neuvízl kamínek nebo zda se nepořezal.

A jak například ošetřit popraskané polštářky? Tlapky omyjte teplou vodou, důkladně ručníkem vysušte a promažte něčím opravdu mastným, jako je například sádlo, lékařská vazelína nebo bambucké máslo. Následující týdny věnujte tlapkám zvýšenou pozornost, každý den je promazávejte a pokud pejsek nějak zásadně neprotestuje, můžete mu na tlapky nasadit ochranné ponožky.

Pokud máte velké zásoby bambuckého másla, nebojte se před procházkou namazat i čumáček. My si také v mrazu obličej mažeme a pejskovi to udělá jen dobře. :) Péče o psí tlapky je tedy opravdu důležitá. Nic byste neměli podcenit (hlavně občasnou kontrolu tlapek), jinak by vás mohla čekat nepříjemná a zcela jistě nákladná návštěva veterináře.

 

Zajímá vás více o bambuckém másle? Přečtěte si: Účinky a využití bambuckého másla. Jak a na co ho využívat.

Nerafinované bambucké máslo FARM.INC v 260 ml balení