Tipy na cukroví z datlové pasty

Datle jsou skvělé na energii a jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Neobsahují přidaný cukr, konzervanty ani barviva. My je připravili v efektivní a výhodné podobě – jako pastu. Datlová pasta je skvělý pomocník (nejen) v kuchyni. Měla by obsahovat 100% datle – ta naše rozhodně obsahuje! Pokud máte možnost, sáhněte raději po BIO datlové pastě. V současné době zde není zas až tak veliký cenový rozdíl jako kdysi a kvalita za to rozhodně stojí. Většinou jí koupíte v balení 1kg nebo 1,5 kg, a proto je rozhodně výhodnější koupit datlovou pastu než datle, které jsou několikanásobně dražší. A protože se blíží Vánoce, musela jsem pro vás napsat tento článek. Protože cukroví z datlovky je vynikající, časově nenáročné a bude vás bavit!

Naše BIO datlová pasta

  • 100% nesířené BIO datle bez přidaného cukru a aditiv
  • bez lepku
  • přírodní sladidlo
  • vhodná na vánoční cukroví a pečení, do jogurtu, kaše nebo müsli, na výrobu RAW tyčinek, jako rychlá svačinka nebo na výrobu sladké pomazánky.
Chutné recepty v dnešním článku: Nepečené RAW kuličky, Datlové cukroví s ovesnými vločkami, kuličky s arašídovým máslem, datlové cukroví s polevou a rumem, datlové perníčky.
 
 

TIPY NA CUKROVÍ Z DATLOVÉ PASTY

Před zpracováním je nejlepší datlovou pastu nahřát, aby se vám s ní lépe manipulovalo. Práce s ní je velmi jednoduchá a věřím, že vám vánoční pečení cukroví velmi usnadní. Cukroví skladujte v chladu, temnu a nejlépe v uzavřené nádobě.

Nepečené RAW kuličky

Tento recept je velmi jednoduchý a já ho (nejen) na Vánoce dělám každý rok. Musím říct, že nejlepší je kombinace kakaa a datlové pasty – ten kontrast sladkosti a hořkosti je prostě úžasný!

Ingredience: 

  • Datlová pasta
  • Kakao
  • Oříšky – pistácie, vlašské ořechy, pekany, mandle,..
  • Kokos
  • Mák
  • …co vás napadne

Postup:

Z datlové pasty rukou vytvarujte kuličky, které obalte v kakau, oříškách nebo v kokosu. Já většinou dělám tři druhy – jedny kuličky v kakau, druhé oříškách a třetí v kokosu. Do pár minut je hotovo.
Menší obměna na tento recept: rozdrťte část ořísků, které s datlovou pastou spojte a dále obalte.

Datlové cukroví s ovesnými vločkami

Toto cukroví jsem zkoušela před několika lety a jedná se spíše o dietnější variantu. Pokud se tyto Vánoce těšíte na hromady cukru a čokolády – raději zvolte jiný recept. Mně tedy moc chutnal – miluji datle i ovesné vločky.

Cukroví z datlové pasty a s ovesnými vločkami. Recept z datlové pasty.
 

Ingredince:

  • 250 g datlové pasty
  • 125 g másla
  • 200 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 kypřícího prášku 

Postup:

Máslo rozpusťte v rendlíku nebo v mikrovlnné troubě. Rozpuštěné máslo vmíchejte do ovesných vloček a vzniklou směs nechte ztuhnout. V další míse smíchejte vejce s vanilkovým a třtinovým cukrem, kypřícím práškem a datlovou pastou. Vmíchejte ovesné vločky a pomocí lžičky tvořte malé hrudky. Ty dávejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte je, dozlatova, asi 10 minut.

TIP: do těsta můžete přidat i rozinky.

Kuličky s arašídovým máslem

Tento recept je trochu jiná variace na první recept – raw nepečené kuličky.

Recept na kuličky z datlové pasty s arašídovým máslem. Recept s datlovou pastou.

Ingredience:

1 šálek datlové pasty
1 lžíce kakaa
1 lžíce kokosového oleje
2 lžíce arašídového másla
3/4 šálku oříšků – vlašské, pekanové, mandle či jiné
1 lžička skořice
Na obalení: kakao, kokos, semínka, mák nebo oříšky

Postup:

V mixéru nejprve rozmixujeme ořechy a až poté přidáme zbytek ingrediencí. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní hmota, ze které vytvoříme v dlaních libovolně velké kuličky. Pokud nechcete nebo nemůžete používat mixér. Oříšky rozdrťte v hmoždíři, datlovou pastu rozehřejte a smíchejte se zbytkem ingrediencí. Hotové kuličky poté ozdobíme dle vlastní preference.

Datlové cukroví s polevou a rumem 

Ingredience:

  • 250 g datlové pasty
  • 200 g mletých vlašských (či jiných) ořechů
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g hořké čokolády
  • 190 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžíce rozpustné kávy

Postup:

Ořechy nasekejte nebo rozmixujte nadrobno. Ořechy a datlovou pastu dejte do mísy, přidejte polovinu třtinového cukru a promíchejte. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte do ní jeden žloutek a zakysanou smetanu. Vše důkladně promíchejte. V míse vyšlehejte jeden bílek se špetkou soli. Šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna. Přidejte zbytek třtinového cukru a šlehejte, dokud směs neztuhne. Do již připravené datlové směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehaný sníh. Těsto nalijte na plech, vyložený pečícím papírem a rozetřete do tenké vrstvy. Dejte péct do trouby, rozehřáté na 160 °C, přibližně na 30 minut. Upečený korpus nechte na chviličku vychladnout a poté jej nakrájejte na malé pravidelné tvary, například trojúhelníčky. Použít můžete i klasická vánoční vykrajovátka. Na závěr připravte polevu. V míse smíchejte kávu s horkou vodou. Jakmile se káva rozpustí, přidejte rum a moučkový cukr. Polevu míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience perfektně nespojí. Hotovou polevou potírejte připravené cukroví, nebo jej z poloviny namáčejte. Nechte ztuhnout.

Datlové perníčky

Recept na perníčky z datlové pasty.  Recept s datlovou pastou. Použití datlové pasty.

Ingredience:

230 g celozrnné špaldové mouky
125 g datlové pasty
50 g mletých mandlí
60 g másla
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
3/4 lžičky prášku do pečiva

Na obalení perníčků:
40 g kokosového cukru
4 lžíce datlového sirupu
4 lžíce vody
1 badyán
1 celá skořice
3 hřebíčky

Postup:

Datlovou pastu zalijte 80 ml horké vody a nechte 10 minut nabobtnat. Rozmixujte v mixéru na pyré. Datlové pyré a máslo dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni (nebo na velmi mírném plameni). Nechte chvíli vychladnout. Poté dejte do misky mouku. Přidejte perníkové koření, kakao, mandle, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte vejce a zapracujte do mouky. Zalijte rozpuštěným máslem s datlovou pastou a důkladně promíchejte. Zakryjte fólií nebo utěrkou a dejte alespoň na 45 minut do lednice. Troubu rozehřejte na 170 °C. Do rendlíku dejte 4 lžíce datlového sirupu a 4 lžíce vody. Přidejte celé koření, přiveďte k varu a spolu s kořením svařte zpět na sirup. Koření vyjměte a nechte vychladnout. Těsto v lednici mezitím ztuhne a přestane lepit. Přendejte ho na pomoučený vál a krátce prohnětejte. S pomocí válečku rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Pohlídejte si, ať se vám rozválený plát nepřilepí na vál (vykrojené tvary by se pak špatně přenášely na plech). S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut. Větší perníčky pečte klidně 10 minut. Upečené perníčky přetřete tenkou vrstvou kořeněného sirupu. Nechte chvíli vsáknout a poté posypte trochou kokosového cukru na ozdobu.

 

Další využití datlové pasty

  • Na podporu spánku – dejte si datlovou pastu s mlékem,
  • jako nápoj – kousek datlové pasty dejte vařit do půl litru mléka, můžete přidat i lžičku medu,
  • na výrobu datlového sirupu – stačí rozmixovat s vodou,
  • skvělá jen tak samotná jako svačina nebo na zobání,
  • do jogurtu ke svačině nebo snídani,
  • do ovesné kaše.
 
 
 Náš příběh | FARM.INC       

Ověřeno našimi zákazníky

Najdete nás i na MALL.CZ Udržitelný e-shop

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení