Recept: Domácí datlová zmrzlina

Chcete si osvěžit letní měsíce plné horkých dnů? Připravte si zmrzlinu z pohodlí domova. Výroba není složitá a můžete si ji udělat dle vlastní chuti a ingrediencí, které víte, že jsou kvalitní.

Ingredience pro výrobu domácí datlové zmrzliny:

  • 150 ml mléka
  • 100 ml plnotučné smetany
  • 2 žloutky
  • 50 gramů datlové pasty
  • 1 lžíce čekankového sirupu či jiného sladidla
  • 2 - 3 lžičky hořkého kakaa
  • Lískové či vlašské ořechy

Postup receptu:

  1. Nejprve si nakrájejte datlovou pastu na malé kostičky, poté spolu s mlékem dejte do hrnce a na mírném ohni míchejte, dokud se datlová pasta úplně nerozpustí. Klidně můžete použít i mixér. Když datlovou pastu máte rozpuštěnou, přidejte polovinu smetany a dále zahřívejte. 
  2. Mezitím si do mísy dejte žloutky se sirupem a s kakaem a pořádně promíchejte.
  3. Tuto směs vlijte do hrnce s mlékem, smetanou a datlovou pastou a míchejte. Až začne směs houstnout, vlijte zbytek smetany a nasekané ořechy. Nechejte vychladnout a dejte do mrazáku.

Před podáváním ji nechte lehce povolit. :-)

Doporučení:

Při výrobě domácí zmrzliny se mohou tvořit zmrzlé krystalky vody. Když zmrzlina začne tuhnout, je důležité ji promíchávat. Každou půl hodinku je ideální zmrzlinu vytáhnout z mrazáku, promíchat či promixovat a zase ji vrátit zpět. Tím krystalky vody budou menší a vy budete mít krémovější zmrzlinu, která se vám bude krásně rozplývat v ústech.  

Tipy na další recepty z datlové pasty: Sladká pomazánka z datlové pasty,  Placičky z ovesných vloček a datlové pasty a můj oblíbený Muffin s datlovou pastou, malinami a ořechy.

domácí zmrzlina z datlové pasty, datlová zmrzlina, recept z datlové pasty, recept na výrobu domácí zmrzliny