Oxid zinečnatý a jeho využití při výrobě domácí kosmetiky

Oxid zinečnatý je jemný bílý minerální prášek, který je neocenitelnou surovinou pro výrobu domácí kosmetiky. Je považován za bezpečnou a nedráždivou látku. 

Použití oxidu zinečnatého

  • Pro své širokospektrální účinky je oblíbenou složkou při výrobě domácí kosmetiky.
  • Je vhodný i pro dětskou pokožku.
  • Je také vhodný pro podrážděnou a poškozenou pokožku nebo na pleť se sklonem k akné. Zklidňuje totiž pokožku, urychluje hojení a předchází vzniku jizev. 
  • Je vhodnou složkou při výrobě domácích deodorantů, jelikož absorbuje přebytečnou vlhkost, pohlcuje pachy a zabraňuje množení bakterií.
  • Také se používá při výrobě opalovacích krémů, kdy zabraňuje pronikání UV záření do pokožky.

V jakých kosmetických produktech ho můžeme najít?

Mýdla, tělové krémy a mléka, pleťové krémy, dekorativní kosmetika (např. rtěnky, balzámy na rty, atd.), deodoranty, opalovací kosmetika, dětská kosmetika..

Udělej si sám!

Výroba domácí kosmetiky - recepty | FARM.INC

DYI recept na krém proti vyrážce & akné s oxidem zinečnatým

Jelikož se oxid zinečnatý používá i při výrobě krémů, které zklidňují podráždění pokožky, při ekzémech, kousnutí a nebo pomáhají s vysušením akné, tak se pojďme na jeden recept rovnou podívat! 

Ingredience:

Pokud chcete, aby váš přípravek krásně voněl, můžete použít 10 – 20 kapek čistého levandulového esenciálního olejíčku. Nejdříve začněte s menším počtem kapek a pak přidávejte dle potřeby. (Rozhodně nepoužívejte syntetické vonné látky, které dále mohou dráždit vaši pokožku.)

Oxid zinečnatý a jeho využití při výrobě domácí kosmetiky

Postupy můžete využít hned dva:

  1. Pomocí vodní lázně pomalu rozpusťte bambucké máslo a přidejte jojobový olej. Hned jak bude mít bambucké máslo tekutou podobu, stáhněte z plotny. Nechte jej vychladnout (cca na 85 stupňů). Přidejte esenciální olej a promíchejte. Vložte do ledničky a nechte tam směs do té doby, než bude nahoře a na stranách pevná, ale zbytek bude stále polotekutý. Poté vyndejte z chladničky a přidejte 30 gramů prášku oxidu zinečnatého a jemně ho vmíchejte. Teď už můžete vše šlehat elektrickým mixérem, dokud nezískáte jemnou a nadýchanou strukturu.  Po vyšlehání umístěte směs do sklenic. 
  2. Pokud nechcete bambucké máslo rozpouštět, můžete použít tento druhý postup:

Bambucké máslo dáme do misky a vidličkou rozmačkáme, přidáme jojobový olej a dobře promícháme. Jakmile směs promísíme, můžeme přidat esenciální olejíček. Pro jemnější a  nadýchanější strukturu doporučuji použít mixér. Jakmile budou všechny složky promíchané, můžeme opatrně vmíchat prášek oxidu zinečnatého a opět důkladně promixovat. Po vyšlehání umístíme směs do sklenic. 

Použití:

Aplikujte toto tělové mléko na pokožku, dokud se zcela nevstřebá. Podle potřeby opakujte.

Rada:

Přestože je u oxidu zinečnatého méně pravděpodobné, že způsobí alergické reakce než chemické produkty, může se to ale stát. Pokud si všimnete příznaků, jako je otok či svědění, přestaňte užívat výrobky obsahující zinek a zvažte návštěvu lékaře, pokud přetrvávají. Pro osoby s velmi citlivou pokožkou, doporučuji zkoušet účinky v malých dávkách. 

Uchovávejte v chladu, suchu a mimo dosah slunečních paprsků. 

 

Výroba domácí kosmetiky - recepty | FARM.INC