Trvanlivost bambuckého másla

Trvanlivost nerafinovaného bambuckého másla (karité) se pohybuje kolem 24 měsíců (tedy 2 let) od data výroby a balení.  Tato doba je ovlivněna správným (či naopak nesprávným) skladováním a teplotou.

Nerafinované bambucké máslo je 100% přírodní, bez přidaných konzervantů, takže se může stát, že z jedné úrody se vyrobí trochu jiné karité než z té další. Výroba se totiž v neprůmyslovém prostředí nedá do velké míry kontrolovat. Samozřejmě je nutné si také uvědomit, že při cestě z Ghany do České republiky je téměř nemožné kontrolovat výkyvy teplot, a proto se může stát, že bambucké máslo měkne a poté tvrdne. Tyto změny teplot mohou mít za následek tzv. zrnité bambucké máslo.

Trvanlivost bambuckého másla

Všechny tyto faktory ovlivňují, jak dlouho bambucké máslo vydrží. Přesto můžeme předpokládat, že již zmíněné 2 roky je průměrná doba, po kterou můžete karité používat k péči o vaši pleť.

Jak poznám, že je bambucké máslo propadlé/zkažené?

Zaprvé, bychom karité neměli používat, pokud je žluklé. Ale mějte na paměti, že pokud se s nerafinovaným bambuckým máslem setkáváte poprvé, můžete si jeho charakteristickou oříškovou a „kouřovou“ vůni splést se žluklou vůní. Pokud je bambucké máslo zkažené, má klasickou žluklou vůni, kterou dokonce někteří přirovnávají k vůni starého motorového oleje.

Změna barvy nebo struktury bambuckého másla

Jelikož je bambucké máslo zcela přírodního původu, tak velmi reaguje na své okolí. Pokud je vystaveno změnám teplot či slunečnímu záření může zcela změnit barvu (například na bílou) nebo strukturu (na "zrnitou"). Nelekejte se. Vaše bambucké máslo je pravděpodobně v pořádku. Pokud si zachovalo svoji příjemnou vůni, tak ho můžete stále a bez problému používat. 

Jak zvýšit trvanlivost vaší kosmetiky?

  • Zamezit přístupu vzduchu (dobře uzavřít sklenici po každém použití)
  • Dodržovat doporučené skladování uvedené na sklenici - konkrétně bambucké máslo nevystavovat slunečnímu záření, uchovávat v chladu a temnu. V našem článku „Skladování bambuckého másla – lze ho skladovat i v lednici?“ jsme se více rozepsali o tom, jakým místem se vyhnout, a které balení jsou optimální. Nejen na slunce, ale také není vhodné naše karité stavět na topení či sporák. Nejlepší je skladování v lednici nebo spíži, ale musíme se smířit s tím, že bambucké máslo ztuhne a půjde hůře roztírat.
  • Pokud jste si zakoupili větší množství bambuckého másla, není nic jednoduššího než si toto množství rozdělit. Menší množství si dát do malé skleničky, kterou rychle spotřebujete a pravidelně ji doplňovat.
  • Někteří dokonce bambucké máslo zamražují, aby jeho trvanlivost prodloužili o několik let. S tím bohužel osobní zkušenost nemám a netroufala bych si tvrdit, jak bambucké máslo zareaguje nebo zda si uchová veškeré své úžasné vlastnosti a účinky.
  • Bambucké máslo nabírat dřevěnou lžíci nebo lžičkou. Zamezí se tak zanesení bakterií přímo do sklenice.
  • Karité nesmí nikdy přijít do kontaktu s vodou. Při nabírání bambuckého másla například v koupelně si opravdu dejte pozor, aby se vám do něj nedostalo ani pár kapek vody. Pokud se tak stane, bambucké máslo může zplesnivět. Je to překvapivé, ale také s tím mám osobní zkušenost.

Trvanlivost při míchání s jinými složkami

Nezapomeňte, že pokud bambucké máslo smícháme s jinou přírodní složkou či olejem, ovlivníme tím trvanlivost naší kosmetiky spíše negativně. Nelze očekávat, že nám máslo zakonzervuje olej, který by se sám o sobě zkazil za dva týdny. Volte tedy obezřetně složky, kterými svou přírodní kosmetiku chcete obohatit. V tomto případě se trvanlivost zkrátí průměrně na 6 měsíců od výroby. Ale o tom už v jiném článku příště.