Jak pečovat o pleť - rutina krok za krokem

Pleť je zrcadlem našeho zdraví

Náš obličej a naše pleť je každý den všem na očích. Přesto většina žen i mužů neví, jak o ni správně pečovat. Každý den naši pokožku vystavujeme vnějšímu okolí, které na ni může mít škodlivý dopad, proto bychom měli naší pleti dávat dostatečnou péči. Umýt si obličej jednou denně vodou opravdu není dostačující.

Dnešní doba je uspěchaná. Bohužel to vede i k uspěchané a nedostačující péči o naše tělo, zejména pak o pleť. Někteří nemají čas nebo nevědí, jak se o naši pokožku korektně starat. Někdo si dokonce myslí, že skincare, jinými slovy péče o pleť, je zbytečná. Opak je ovšem pravdou. Kůže je naše pomyslné brnění a chrání nás před škodlivým vlivem vnějšího okolí. Co vše pro nás naše pokožka dělá? Má významný podíl při termoregulaci našeho organismu, obsahuje receptory, a dokonce se podílí na dýchání. Největším orgánem našeho těla je právě kůže. To už je dostatečný důvod k tomu, dát jí dostatečnou péči, nemyslíte?

Kromě toho, pleť je jediná část těla, která je po celý život vystavována našemu okolí bez ochrany. Vnější faktory na ni působí ve větší míře než na zbytek těla. Může o nás prozradit i nesprávné fungování našeho organismu. Tvář je taková naše vizitka.

Nejčastějším problémem obecně bývá předčasné stárnutí pleti. Konkrétně se potom vyskytují problémy se suchou a dehydratovanou pletí anebo naopak s mastnou pletí. Častým trápením také bývají rozšířené nebo ucpané póry, což vede k tvorbě akné. Citlivá a zarudlá pleť také trápí značnou část populace, stejně tak tmavé kruhy pod očima.

Chcete tedy vaší pleti dopřát to nejlepší a ptáte se jak? Shrnuli jsme pro vás několik nejdůležitějších bodů, které vám pomohou ve správné péči.

denni-rutina

Používejte ochranné SPF přípravky

Kdybyste si každé ráno měli na obličej nanést pouze jeden jediný produkt, měla by to být právě SPF ochrana. SPF krémy či oleje jsou ochranou proti slunečnímu záření. Možná si myslíte, že SPF je potřeba používat jen v létě, když svítí slunce. Opak je ale pravdou! I v zimních měsících či deštivých dnech na naši pleť dopadá škodlivé UVB záření, před kterým je potřeba se chránit. SPF krémy by měly obsahovat ochranu proti UVA, ale hlavně UVB záření.

Na výběr máte několik SPF faktorů, např. 15, 30 a 50. Pokud si nejste jisti, který vybrat, sáhněte po 30+. Tyto nám poskytují ochranu až na 97 % proti zmíněnému UVB záření. SPF faktory mohou být obsaženy v denních či opalovacích krémech nebo v opalovacích mlécích. Při výběru také zohledněte typ vaší pleti a délku, kterou plánujete na slunci trávit. 

Používejte speciální produkty na oblast očí

Oblast našich očí je velmi citlivé a jemné. Proto je na ni důležité používat speciální produkty. V první řadě si pořiďte odličovací přípravek speciálně určený na oči. Dále do své rutiny přidejte krém na oční okolí. Pokud vás stále trápí otoky či zarudnutí očních víček, zkuste se zaměřit i na vaši řasenku. Zvláště složení voděodolných řasenek může vaše citlivé oči dráždit.

ocni-pece

Nevynechávejte péči o krk

Péči, kterou věnujeme našemu obličeji, bychom měli věnovat i našemu krku. Ptáte se proč? Stárnutí je nejvíce patrné právě na krku! Péče o krk není vůbec složitá. Jednoduše aplikujte stejné produkty jak na vaši tvář, tak váš krk. Stejně jako obličej je potřeba hydratovat a chránit SPF faktory. Rutinu můžete obohatit i o liftingové či zpevňující krémy na krk a dekolt. Péči o krk byste měli do své rutiny zařadit již v pubertálním věku. Pamatujte tedy při své rutině nejen na svůj obličej, ale i krk a dekolt. Správná rutina začíná čelem a končí nad prsy.

Pleť odličujte, ale také čistěte

Nezapomínejte se odličovat. Pokud chcete, aby vaše pleť byla zdravá a krásná, základem je správné odlíčení před ulehnutím do postele. Ačkoliv toto pravidlo většina žen zná, bývá nejčastěji porušováno. Přitom následky jsou bohužel poměrně značné. Naše pleť v noci potřebuje dýchat a regenerovat. Pokud ji v tomto bráníte jejím neodlíčením, další den ráno vám opravdu nepoděkuje. Vaše tvář bude mdlá, bez barvy a jasu. Pokud tuto chybu budete opakovat častěji, povede to k předčasnému stárnutí vaší kůže. Některé změny mohou být dokonce nevratné. Myslete na to tedy každý večer, až budete chtít tento krok vaší skincare přeskočit.

Pleť je potřeba po celém dni nejen odlíčit, ale také vyčistit. Ujistěte se, k čemu jsou vaše každodenní produkty určeny. Odličovací mléka, gely a pěny vám pouze odstraní z pleti make-up, ale pleť hloubkově nevyčistí. K tomu je určeno tonikum nebo pleťová voda. Pokud je do vaší rutiny zařadíte, pomohou vám v boji s mastnou a aknózní pletí.

Zejména večer je čištění pleti zásadní z dlouhodobého hlediska.

cisteni-pleti

Nanášejte oleje pouze na vlhkou pokožku

Pleťové oleje jsou vhodné nejen na suchý typ pleti. Pokud je olej vhodně zvolen a aplikován, získá si své místo v rutině i u lidí s mastnou pletí. Pleťové oleje jsou totiž účinnější v dodání živin než krémy. Někomu sednout nemusí, zatímco někteří na ně nedají dopustit. Úplný základ při aplikaci oleje je nanášet ho na navlhčenou pokožku. K tomu nám postačí obyčejná voda nebo můžete sáhnout po růžové, bylinkové, či termální vodě.

Nekombinujte příliš mnoho značek

Stále se vám nedaří dosáhnout vaší vysněné pleti? Pokud kombinujete příliš mnoho značek, možná právě to může být zásadní problém. Nejvhodnější je používat pouze jednu značku a nejlépe produkty jen z jedné řady. Chybou však nebude širší záběr – přece jen je někdo skvělý na tonika, jiný výrobce pak na pleťové oleje. Výrobce dbá na to, aby se jednotlivé kroky doplňovaly a nic jste nevynechaly. Proto vám používání jedné řady ulehčí starost se správným a komplexním výběrem vaší skincare. Dbejte také na to, na jaký typ pleti jsou produkty určeny. Toto vám opět usnadní používání pouze jedné řady, která je určena právě pro váš typ.

U nás sázíme na léty prověřené značky, které jsou vhodné nejen k péči o pleť.

Poslouchejte svoji pleť

Už se vám někdy stalo, že vám kamarádka doporučila skvělý produkt, který ale vaší pleti vůbec nevyhovoval? Bohužel při výběru vhodné pleťové kosmetiky se vyplatí poslouchat jen a pouze svoji pokožku. Každý máme pleť jinou a každému vyhovuje něco jiného. Každý z nás máme jiný typ pleti a pokud si nejste jisti, jaký je ten váš, můžete zajít na diagnostiku k expertovi. Možná jste si již všimla, že i vám samotným vyhovuje jeden produkt v zimě a jiný v létě. Proto se vyplatí svou pleť sledovat a dopřát jí produkty, které zrovna potřebuje. Bohužel se může po čase stát, že i váš oblíbený krém budete muset vyměnit. Přání vaší pleti by vám mělo být rozkazem.

Přizpůsobte produkty svému věku

Při výběru produktů je vhodné zohlednit nejen typ vaší pleti, ale i váš věk. Jediné společné pravidlo pro všechny generace je dostatečně pleť hydratovat.

Hydratovat je potřeba nejen pomocí přípravků na pleť, ale i dodržováním pitného režimu. Udává se, že denně by měl člověk vypít 0,5 litrů na každých 15 kilogramů tělesné hmotnosti. Nutno podotknout, že káva se do denního pitného režimu nepočítá. Naopak! Káva má dehydratační účinky. Díky dostatečné hydrataci bude váš vzhled méně unavený, a i vy budete mít více energie.

Kromě hydratace se zbytek skincare ale bude s věkem lišit. Pokud si myslíte, že používáním krémům proti vráskám své pleti ve dvaceti prospíváte, jste na omylu! Pro zralou a mladistvou pleť je zapotřebí jiná péče. Například produkty obsahující retinoidy, které nám mohou dobře posloužit po 40. roku, jsou pro mladistvou pleť zcela nevhodné a vysušují ji.

Do skincare v mladém věku je vhodné zařadit produkty s obsahem vitamínů. Okolo třicátého roku už můžeme do naší péče o tvář zařadit první krémy proti vráskám. Teprve v pokročilejším věku je na místě začít používat liftingové krémy.

Zajděte si k odborníkovi

Možná vám návštěva kosmetičky přijde jako zbytečná, ovšem ani sebelepší domácí péče vám ji nenahradí. Kosmetička dokáže nejlépe posoudit, v jakém stavu vaše pleť je. Dokáže vám pomoci sestavit správnou skincare i správnou kosmetiku. Umí určit příčinu vašich problémů s pletí a zároveň tuto návštěvu můžete brát jako pravidelný relax. A když říkáme pravidelný, doporučujeme na kosmetiku docházet ideálně jednou měsíčně.

kosmeticka-salon

Není to jen o kosmetice

Máte dokonalou skincare, ale vaše pleť stále dokonalá není? Naše pleť je opravdu zrcadlem našeho zdravého těla. I když se to možná nezdá, náš životní styl se také podílí na vzhledu naší tváře. Pokud například kouříte či pijete alkohol, nesmíte se divit, že vám vaše pleť nepoděkuje. Není to ale to jediné, co má na naši pokožku vliv. Pokud chcete vaší pleti prospět i zevnitř, zaměřte se na zdravější stravování a pijte dostatek vody.

Nepřítelem pleti jsou tučná a pikantní jídla. Také zařadit pravidelný pohyb a dostatečně spát umí udělat s naší pletí zázraky. Někteří tomu možná nechtějí věřit, ale i čas, který trávíme na počítači a telefonu má jistý dopad na vzhled naší tváře. Pochopitelně nejde vše hned, proto dejte svému tělu čas a uvidíte, že i vy postupně nakonec dojdete k vaší vysněné zdravé pleti.

Méně je při péči o pleť více

Ve skincare opravdu platí pravidlo, že méně je více. Vždy je důležité řídit se příbalovým návodem. Některé přípravky jsou určené k dennímu použití, některé se naopak mají nanášet pouze jednou týdně. Např. běžná séra na obličej se nanáší každý den. Pokud ale obsahují retinol neboli vitamin A, aplikace není vhodná více než jednou týdně. Obzvlášť toto platí, pokud s retinolem teprve začínáte a vaše pleť na něj není zvyklá. Ideální je, pokud si koupíte pouze jeden produkt s vitaminem A a nebudete jich kombinovat hned několik. Určete si tedy jeden den v týdnu, kdy si budete retinol pravidelně aplikovat. Budete si pak jisti, že jste ho nanesli opravdu pouze jednou týdně.

Ačkoliv chcete své pleti dopřát co nejvíce vitamínů, buďte opatrní na jejich kombinaci. Například není vhodné kombinovat vitamin A a vitamin C. Také si dejte pozor na kombinaci vitaminu A s benzoylperoxidem, AHA kyselinami, s kyselinou glykolipidy a salicylovou. Těmto kombinacím se proto raději vyhněte.

Pravidlo “méně je více“ platí i v samotném nanášení produktů na pleť. Pokud máte pocit, že čím více si přípravku na pleť nanesete, tím lépe bude vaše pokožka vypadat, jste na omylu. Naopak! Můžete tím své pleti dokonce uškodit. Pokud si nanesete silnou vrstvu, pleť není schopna ji vstřebat. To potom vede k tomu, že vaše pleť nemůže pod vrstvou přípravku dýchat. A kolik množství je tedy správně? Někteří výrobci nám toto usnadňují přímo dávkovačem daného produktu. Pokud ale váš oblíbený krém dávkovač nemá, řiďte se touto pomůckou: množství nanášené na pleť by mělo být o velikosti lískového oříšku.

Také u peelingů platí raději méně než více. Peelingy se totiž pleť dá velice snadno podráždit. Pokud zařadíte do své rutiny peeling, doporučujeme formu chemického peelingu. Ten pracuje na bázi ovocných kyselin a je možné ho používat až třikrát týdně. Opět, záleží především na vašem typu pleti. Suchou pleť není radno dráždit peelingem více než jednou týdně. Naopak mastná pleť ocení peeling až třikrát za týden.

Nevíte si rady, jestli nejdříve nanést sérum, krém či olejíček? Sestavili jsme pro vás jednoduchý postup při péči o vaši pleť.

Péče o pleť ráno

  1. odličovač
  2. pleťová voda či tonikum (nekombinujte)
  3. sérum
  4. denní krém a krém s SPF (lze kombinovat nebo nanášet pouze SPF)

Péče o pleť večer

  1. odličovač
  2. pleťová voda či tonikum (nekombinujte)
  3. sérum
  4. noční krém
  5. 1x – 2x týdně lze místo séra a krému nanést maska na obličej