Původ bambuckého másla. Odkud bambucké máslo vlastně pochází?

Péče o vlasy v Africe

Bambucké máslo prostupuje africkou historií. Po generace a generace se zde používá na péči o pokožku hlavy a vlasů. Ve starověké Africe bylo stylizování afrických vlasů podstatnou součástí identity, symbolem ženské plodnosti, moci a spiritualismu. Úprava vlasů byla spojována s kmenovými rituály a určovala jejich příslušnost ke konkrétnímu kmeni. A nejen to. Poukazovala na jejich rodinný stav, věk, sociální postavení či povolání. Dnes je to trochu jinak. Mnoho afrických žen si pro snazší úpravu vlasů holí celou hlavu a nosí paruky. Ty dokonce často střídají - někdy nosí krátké vlasy, někdy zase dlouhé a s jinou barvou.

Jaký je původ bambuckého másla?

Původ bambuckého másla (neboli „karité“ či „shea butter“) nás zavede až do krásné Afriky. Přesněji řečeno, pochází z takzvaného „Afrického bambuckého pásu“. Mrkněte zde:

Shea belt - Pás v Africe, kde se bambucké máslo vyrábí nejčastěji

Bambucké máslo se vyrábí ve zhruba 21 afrických zemích: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Středoafrická republika, Čad, Etiopie, Eritrea, Ghana, Guinea Bissau, Pobřeží slonoviny, Mali, Niger, Nigérie, Senegal, Sierra Leone, Jižní Súdán, Súdán, Togo, Uganda, Demokratická republika Kongo, Keňa a Guinea.

Z těchto zemí jsou nejběžnějším zdrojem kvalitního bambucké másla Ghana, Nigérie, Uganda a Burkina Faso. 

Existují dva poddruhy stromů, které poskytují ořechy na výrobu bambuckého másla. První je Vitellaria Paradoxa ze západní Afriky (Ghana a Nigérie) a druhým je Vitellaria Nilotica z východní Afriky (Uganda). 

Rozdíl mezi těmito druhy stromů?

Každý produkuje mírně odlišná másla. Bambucké máslo ze západní Afriky je hustší a má slonovinovou barvu. Zatímco z východní Afriky je měkčí a krémovější. Obě másla jsou srovnatelná z hlediska kvality a obsahu živin. 

Máslovník africký a jeho plod. Vitelaria paradoxa. Původ bambuckého másla.

Odkud pochází naše bambucké máslo?

Naše nerafinované bambucké máslo Farm.inc se vyrábí v odlehlé komunitě KAFAFA v severní Ghaně, kde ho zpracovávají místní ženy. Jedná se o plody ze stromu Vitellaria Paradoxa. Máslovník africký zde roste volně a pro růst nepotřebuje žádná zavlažování a ani hnojiva. Naše bambucké máslo je testováno v laboratoři, tudíž máme jistotu, že je máslo vyráběno v souladu s nejlepšími ekologickými postupy.

Naše bambucké máslo se stále vyrábí tradičně. Musí se tedy počkat, až plody po uzrání ze stromu samy spadnou na zem, protože se nesmějí trhat. Pro mnoho žen je výroba „karité“ rodinnou tradicí. I když se jedná o velmi náročnou a těžkou práci, tak poskytuje stálý zdroj příjmů a zaměstnání mnoho africkým ženám. Těmto ženám se snažíme pomoci tak, aby unikly chudobě, aby měly svojí práci zajištěnou a nemusely se bát o svůj příjem. Díky tomu jsou schopny vylepšit svůj sociální status, mohou přispívat do domácnosti a poslat své děti do školy. Nakonec z toho tedy prospívá celá rodina. V budoucnu chceme usilovat o ochrannou známku Fairtrade, která tuto naši snahu stvrdí. 

Jak probíhá výroba bambuckého másla?

Nejprve je třeba posbírat všechny ořechy, které samy spadly na zem. Poté se třídí a odstraňují se všechny zčernalé, které by mohly zhoršit kvalitu. V další fázi se vyjmou semena ze svých dužnatých obalů. 

Ořech je ale stále obalený skořápkou, proto se vaří ve vodě a poté suší na sluníčku – díky tomu lze skořápku ručně rozbít. Samotné ořechy čeká opět dlouhý ruční proces – praží se, drtí, melou a proplachují vodou, až se nakonec získá samotný tuk.
Po vychladnutí zůstane na dně čisté krémově zbarvené bambucké „máslo“ a na povrchu usazený bambucký olej (tekutý, žlutě zbarvený).  

Sběr a zpracování ořechů Máslovníku afrického. Výroba bambuckého másla.

Sběr a zpracování ořechů Máslovníku afrického. Výroba bambuckého másla.

Sběr a zpracování ořechů Máslovníku afrického. Tradiční výroba bambuckého másla. Původ bambuckého másla.

Zpracování plodu Máslovníku afrického. Tradiční výroba bambuckého másla.