Postup správného čištění pleti

Jak správně čistit pleť?

Péči o svoji pleť není dobré zanedbávat. Pokud se o pleť dobře staráte, odmění se vám krásným a zdravým vzhledem i v pozdějším věku. Díky čištění se podporuje také hydratace a regenerace pleti. A navíc funguje preventivně vůči dermatologickým problémům.

Je také důležité dbát na výběr vhodné kosmetiky. V dnešní době se na trhu vyskytuje nepřeberné množství kosmetických výrobků. Kosmetika na čištění pleti by se tak měla vybírat hlavně na základě typu a momentálnímu stavu konkrétní pleti.

Proč je důležité čistit pleť?

Čištění pleti je zásadní součástí každodenní péče o kůži, která má zásadní vliv na udržení jejího zdraví, vitality a mladistvého vzhledu. Pravidelné a správné čištění pleti může předejít mnoha kožním problémům a zároveň zlepšit celkový stav a vzhled kůže.

Odstranění nečistot a makeupu

Během dne se na pokožce hromadí nečistoty, přebytečný maz, zbytky makeupu a mrtvé kožní buňky. Tyto nečistoty mohou ucpávat póry, což vede k vzniku akné, černých teček a dalších kožních problémů. Čištění pleti pomáhá tyto nečistoty účinně odstranit a zabraňuje ucpávání pórů, což je základním předpokladem pro udržení zdravé a čisté kůže.

Prevence kožních problémů

Pravidelné čištění pleti může výrazně snížit riziko vzniku kožních problémů, jako jsou akné, záněty, zarudnutí a podráždění. Čistá pokožka lépe reaguje na kosmetické produkty, léčiva a má lepší schopnost regenerace.

Hydratace a udržení pH

Čištění pleti také pomáhá udržovat optimální úroveň hydratace pokožky tím, že odstraňuje přebytečný maz, který může blokovat póry a zabraňovat správné hydrataci. Navíc, správně vybraný čistící prostředek může pomoci udržovat přirozenou pH rovnováhu kůže, což je důležité pro její zdraví a odolnost proti vnějším vlivům.

Zlepšení účinnosti kosmetických produktů

Čistá pokožka lépe absorbuje a reaguje na produkty péče o pleť, jako jsou hydratační krémy, séra a léčiva. Když jsou póry čisté a otevřené, účinné látky v těchto produktech mohou lépe pronikat do hlubších vrstev kůže, což zvyšuje jejich efektivitu.

Omlazení a zdravý vzhled

Čištění také stimuluje obnovu buněk tím, že odstraňuje vrstvy mrtvých buněk z povrchu pokožky. To nejen zlepšuje její vzhled, ale také podporuje omlazení kůže. Čistá a zdravá pleť má přirozený jas, je hladší a vypadá mladistvěji.

cisteni-pleti_1

Nejzásadnější důvody pro čištění pleti:

  • Odstranění nečistot: Zabraňuje ucpávání pórů a následným kožním problémům.
  • Prevence kožních problémů: Snížení rizika akné, zánětů a podráždění.
  • Podpora hydratace: Udržuje pokožku hydratovanou a pomáhá v obnově přirozeného mazového filmu.
  • Optimalizace pH pleti: Zachovává přirozenou obranyschopnost a funkce kůže.
  • Zlepšení absorpce produktů: Zvyšuje efektivitu používaných kosmetických a léčebných produktů.
  • Podpora omlazení pleti: Stimuluje obnovu buněk a zlepšuje vzhled a texturu pokožky.

Pravidelné a správné čištění pleti je klíčem k jejímu zdraví a kráse. Díky dodržování těchto zásad si udržíte pleť v optimálním stavu, což je základ pro její dlouhodobé zdraví a mladistvý vzhled.

Základní péče o pleť

Velmi podstatnou část péče zabírá právě odlíčení a čištění pleti. Jedná se o první krok denní procedury, který by měl být prováděn pravidelně. Jednou za čas se doporučuje také hloubkové čištění pokožky.

Problémy s nevyčištěnou pletí

Samotné čištění pokožky je vhodné z mnoha důvodů. Pokud se totiž pleť dostatečně a pravidelně nečistí, dochází k postupným problémům s pletí. Nedostatečná nebo žádná péče o pleť může způsobit například rychlejší stárnutí pokožky.

  • Nedokáže dostatečně dýchat.
  • Nezvládá přijmout dostatek výživy z kroků procedury, které následují po čištění pleti.
  • Nahromadění nečistot z vnějších vlivů, které působí na pokožku. Prach, pyl, chemické látky.
  • Ucpávání pórů z nadbytečného mazu, odumřelých buněk, bakterií nebo potu a různých dalších nečistot.
  • Vznik černých teček, pupínků, podrážděné pokožky a zánětů.

Správný postup čištění pleti

Každá procedura by měla být pečlivá a pouze s přípravky, které jsou vhodné přímo pro váš typ pleti. Základní pravidelná péče se provádí každé ráno a večer. Navíc se pak jednou za čas provádí například peeling, hloubkové čištění a hloubková hydratace.

  • Aplikace jednotlivých produktů na pleť lze jednoduše svými vlastními prsty. Kdy se dotýkají pleti pouze konečky prstů. Je to nejšetrnější způsob pro čištění pleti i aplikaci krémů atd.
  • V případě čištění pleti jednosložkovým produktem se provádí procedura zpravidla v délce jedné minuty (pokud nevyžaduje situace jinak). Pokud je nutné použít další čistící přípravek, provádí se tzv. dvojí čištění v rámci jedné minuty.
  • K usušení pleti je vhodný měkký materiál, nejlépe z bavlny. Na každý den by měl být připraven vždy čistý ručník, z důvodu možného přenosu bakterií.
  • Pro podporu a vyšší účinek kompletní péče o pleť se aplikuje navíc celulární voda.
  • Při aplikaci séra na pokožku je vhodné použít pipetku, kterou se kápne sérum na dlaň a pomocí konečků prstů se nanese přímo na pleť. Předchází se tím množení bakterií přímo na pipetce.

cisteni-pleti

Péče o pleť po náročných činnostech

Mimo ranní a večerní režim se také doporučuje čistit pleť po namáhavé činnosti, kdy se pokožka velmi zpotí. Například při jízdě na kole, kdy má člověk na hlavě ochranou přilbu. Pot může být pak k pokožce agresivní a mohou vznikat kožní problémy typu seborea, lupy apod.

Péče o pleť ráno

Během noci se pleť sama dokáže čistit, a to formou vylučováním nečistot. Kožní maz se hromadí na pokožce, který je nutný ráno odstranit. Je tedy důležité pleť pečlivě vyčistit a použít tonikum. Pro ranní péči je vhodné především jemné čištění.

1. Čištění pleti

  • Na kosmetický tampon se nanese čistící produkt (mléko nebo micelární voda).
  • V případě nutnosti oplachu se využívá vlažná voda. Nikdy ne horká ani studená.

2. Tonikum

  • Tonikum se používá jako druhý krok pro kompletní vyčištění pleti, kdy se sjednotí i pH pokožky.

3. Sérum, pleťový krém

  • Na obličej se aplikuje přímo vybraný krém nebo sérum na konkrétní typ pleti.

4. Make-up

  • V případě použití je dobré ho nanést na pečlivě vyčištěnou pleť. To poté zaručuje dlouhotrvající vzhled.

Péče o pleť večer

V průběhu každého dne je pleť vystavována vnějším vlivům, které na ni působí, a proto je večer nutná řádná čistící procedura. Čistit pokožku by měli tedy všichni, nejen ti, kteří používají přes den make-up. A určitě je dobré věnovat večernímu čištění pleti více času než například při ranní hygieně.

1. Čištění pleti

  • Když se používá make-up, je ho nutné pečlivě odstranit. K tomu je potřeba odličovací prostředek na oči a na pleť. Popřípadě takový přípravek, který je určen pro obě oblasti zároveň. Pokud se aplikuje větší vrstva líčení, je nutné kosmetický tampon s odličovačem nechat působit na pokožce o něco déle, aby se líčení dokázalo lehce rozpustit a nemusel se vyvíjet tlak na pokožku při odličování. Odlíčení je kompletní až ve chvíli, kdy tampon po setření pokožky zůstává bez nečistot.

  • Voděodolný make-up se odličuje kosmetickými přípravky na olejové bázi. Nebo existují micelární vody či odličovače, které obsahují složky vody i oleje. Nazývají se dvoufázové a stačí je před aplikací důkladně protřepat, aby se spojily a tím efektivně odlíčí i voděodolný make-up, řasenku či rtěnku.

2. Tonikum

3. Aplikace pleťové výživy a hydratace pokožky

Hloubkové čištění pokožky

Tuto proceduru je vhodné provádět jen jednou za čas, aby se pleť vyčistila do hloubky oproti klasické základní péči. Hloubkové čištění pleti není tedy nutné dělat každý den. Do důkladnějšího čištění spadá více jednotlivých procedur jako jsou například peeling na obličej nebo aplikace různých pleťových masek.

Peeling

Jedná se o proceduru, která se aplikuje 1x – 2x za týden. Peelingem se odstraňují zbytky kůže, a navíc dokáže bránit ucpávání pórů. Pozor při výběru vhodného peelingu. Existuje celá řada produktů určených nejen na obličej, ale také i na tělo. Peeling na tělo například není vůbec vhodný pro pleť, protože je hrubší a pleti by víc uškodil, než pomohl. Peeling určený pro obličej lze využít také na krk a dekolt.


cisteni-pleti-peeling

Lze také pořídit elektrické kartáčky nebo oboustranné kartáčky ze silikonu, které jsou ideálními pomocníky na cestách. Tyto kartáčky jsou vhodné nejen na hloubkové čištění, ale také pomáhají s aplikací peelingu. Navíc je ocení lidé, kteří smýšlejí více ekologicky.

Hloubková hydratace pokožky

Hydratace je dalším krokem po vyčištění pleti. Zároveň s vyživováním pokožky jsou velmi důležitou součástí kompletní péče o pleť. Hloubkovou hydrataci není nutné provádět denně, stačí si dopřát například pleťovou masku s hydratačním nebo výživovým efektem jednou za týden.

Čištění mastné pleti

Mastná pleť se hodně leskne a vyznačuje se hlavně nadbytečným obsahem mazu. Póry, které jsou rozšířené, se tak snadněji zanesou a tvoří díky tomu ideální prostředí pro mikroorganismy. Tímto procesem se snižuje pH pleti a klesá tak i její ochrana.

Jak vyčistit mastnou pleť?

Pro toho, kdo trpí na mastnou pleť, je velmi důležité, aby pečlivě dodržoval ranní i večerní rituál čištění. Díky tomu se nadbytečného mazu snadněji zbaví a pleť se opět vrátí do normálního stavu.

 6 tipů, jak se zbavit mastné pleti

  1. Na umývání mastné pokožky se doporučuje výhradně teplá voda (ne horká). Pozor však na velmi časté mytí, které z pleti odstraňuje také ochranou vrstvu a hrozí tak dehydratace.
  2. Je doporučováno používat pouze přípravky bez obsahu alkoholu nebo SLS (laurylsulfátu sodného). Tyto složky pleť velmi vysušují a následná reakce pleti by byla další tvorba mazu.
  3. Pokud přípravek obsahuje olej nebo parafín, není také vhodný pro mastnou pokožku.
  4. Hloubkové čištění pleti by mělo být pravidelné minimálně 2x týdně ve formě peelingu.
  5. Po každém řádném vyčištění je nutné pleť hydratovat.
  6. Vhodné přípravky na čištění mastné pleti obsahují například kyselinu salicylovou. Tyto přípravky mají protizánětlivý účinek a regulují novou tvorbu kožního mazu.

Čištění normální pleti

Normální pleť je všeobecně brána za ideální stav. Avšak i o tuto pleť se musí pravidelně pečovat. U tohoto typu pleti není nutné vybírat specifickou kosmetiku. Je tedy jedno jakou micelární vodu či čistící gel nebo pěnu si člověk pořídí. Jen je vhodné se vyhýbat přípravkům s obsahem alkoholu a SLS nebo parabenů. Základní kroky čištění pleti se dodržují u všech typů pleti. Nemělo by se určitě zapomínat na poslední krok denní procedury – hydrataci. Tak se docílí vždy krásného a zdravého výsledku.

Čištění suché pleti

Suchá pleť bývá velmi citlivá a nepříjemně pne. Přípravky pro čištění této pleti se musí zvolit takové, aby pokožku zbytečně nedráždily. Nejvíc je nutné suchou pleť hydratovat, obnovit základní lipidové vrstvy a nenechat pleť předčasně zestárnout. Hydratace pleti se dá dobře podpořit také formou pravidelného pitného režimu.

Ideální složení v přípravcích pro suchou pleť

  • Urea a glycerin – Navazují na sebe vysoký obsah vody a perfektně hydratují.
  • Mandlový olej – Obsahuje kyselinu linolovou a obnovuje kožní bariéru.
  • Avokádový olej
  • Bambucké máslo
  • Lanolin – má hojivé účinky. Patří však mezi alergeny.

cisteni-pleti-sucha

7 tipů, jak vyčistit suchou pleť

  1. Ideálními přípravky pro čištění suché pleti by se měly volit produkty ve formě mléka.
  2. Při čištění se musí vyhýbat přípravkům s nevhodným složením (laurylsulfát sodný nebo ethanol).
  3. Nepoužívat horkou vodu na mytí a během čištění pleti nevyvíjet velký tlak na pokožku.
  4. Na suchou pokožku působí i vnější vlivy (kouření, vítr, zima, slunce atd.). Proto je dobré využívat kosmetiku s ochranou složkou.
  5. Využívat přípravky s ochranou proti UV záření. Na trhu je k dostání velké množství opalovacích krému a kosmetiky.
  6. Peeling by se měl aplikovat maximálně jednou za týden, aby tato procedura nenarušovala kožní bariéru. Nejlepší variantou je u suché pleti enzymatický peeling.
  7. Masky z jílu nebo jiné hloubkové čistící masky jsou naopak doporučovány.

Čištění smíšené pleti

Smíšená pleť dost často mění svůj charakter. Z mastného typu se rychle stává normální a někdy až suchá. Smíšená pleť se pozná dle vzhledu v T-zóně. Jedná se o oblast mezi čelem, nosem a bradou, kdy například tváře jsou suché a T-zóna mastná. Nejčastěji se projevuje tento typ pleti v době dospívání.

3 tipy, jak vyčistit smíšenou pleť

  1. Smíšená pleť nejvíc potřebuje sjednocení. K tomu slouží tonikum. Tonizace je tedy nejpodstatnějším krokem pro čištění smíšené pleti.
  2. Je nutné používat šetrné kosmetické produkty.
  3. Velmi důležitá je také konečná hydratace pleti.

Čemu se vyhnout při čištění pleti?

  • Nedostatečně odlíčený make-up
  • Mytí horkou vodou
  • Velký tlak při čištění pleti na pokožku
  • Obsah složek v kosmetických produktech, které jsou dráždivé (alkohol, laurylsulfát sodný)
  • Vynechání tonizace

Co se stane, pokud čištění pleti zanedbáte?

Zanedbání pravidelného čištění pleti může mít za následek řadu nepříjemných a někdy i vážných kožních problémů. Když pokožka není pravidelně a správně čištěna, hromadí se na ní nečistoty, maz, zbytky make-upu a mrtvé kožní buňky. Tento nános může vést k ucpaným pórům, což je primární příčina vzniku akné, černých teček a dalších kožních zánětů.

Ucpané póry nejenže zhoršují vzhled pleti, ale také zabraňují správné funkci pokožky. Přirozená schopnost pleti regenerovat se je omezena, což může vést k pomalejší obnově buněk a tím k ztrátě pružnosti a elasticity kůže. Tento stav přispívá k předčasnému stárnutí, jako jsou jemné linky a vrásky, a může významně ovlivnit celkový zdravý vzhled pleti.

Nedostatečná čistota pleti také zhoršuje schopnost pokožky absorbovat účinné látky z kosmetických produktů, což znamená, že i dražší a kvalitnější přírodní produkty nemusí přinášet očekávané výsledky. Dále, pokožka, která není dobře čištěna, může být náchylnější k podráždění, zarudnutí a dalším citlivostem.

V extrémních případech může nedostatečná hygiena pokožky vést k vážnějším zdravotním problémům, jako jsou kožní infekce, které vyžadují lékařské ošetření. Proto je důležité dbát na pravidelné a správné čištění pleti, abychom si zachovali její zdraví, krásu a mladistvý vzhled na co nejdelší dobu.